6 коварни симптома на глаукома, които всички трябва да познаваме

Глаукомата е заболяване, което граничи с присъда. За съжаление се предава по наследство и трябва редовно да следим очното налягане , за да сме сигурни, че евентуално ще го хванем в начален стадий.

С подходящите лекарства процесът може да бъде забавен, дори спрян. Всъщност какво е глаукомата? Тя представлява сложно очно заболяване, което причинява увреждане на зрителния нерв и води до загуба на зрението

Има два най-често срещани вида глаукома: с отворен ъгъл и със затворен ъгъл.

Първото състояние се среща доста често и се получава в резултат на запушване на дренажните канали на окото, което води до увеличаване на очното налягане и увреждане на зрителния нерв.

При този вид глаукома се образува широк ъгъл между ириса и роговицата. Тя се развива много бавно и симптомите могат да останат незабелязани дълго време.

Вторият вид глаукома е по-малко разпространена форма. В резултат на заболяването дренажните канали са блокирани поради внезапно повишаване на вътреочното налягане. При този тип глаукома ъгълът между ириса и роговицата е тесен или затворен и е необходима незабавна медицинска помощ.

Рискът от развитие на глаукома при хората се увеличава от следните фактори:

  • С възрастта.
  • Ако от глаукома са страдали родителите ви.
  • Наличие на сърдечно-съдови заболявания или диабет.

Ето 6-те основни признака на глаукома.

1. Тежко главоболие и болка в очите.

Това са двата основни ранни признака на глаукома, които си струва да се подчертаят. Това очно заболяване често няма ранни симптоми. Въпреки това с развитието на глаукома със затворен ъгъл очното налягане бързо се повишава и в резултат на увреждане на зрителния нерв главата започва да ни боли. Затова при такъв симптом е необходимо да се консултирате със специалист, който ще диагностицира състоянието ви.

2. Мъгливо или замъглено зрение

Зрението е нарушено, липсва му острота, което води до невъзможност да се видят малки детайли. Възможно е да се появи замъглено зрение в едното или в двете очи. Това състояние се съпровожда и от зачервяване на очите или главоболие, които също са симптоми на глаукома. Затова не пренебрегвайте такива неща и посетете офталмолог.

3. Появата на цветни пръстени около източника на светлина

Това е и един от основните признаци на глаукома. Светлината е жизненоважна за нашето зрение. Виждаме околните обекти, след като светлината попадне и в двете очи. Понякога обаче специфичният начин, по който виждаме светлината, може да е резултат от проблеми със зрението.

Този симптом на глаукома е причинен от светлина, която преминава през вода или по повърхността на окото, създавайки свои собствени спектрални цветове. В резултат на това, вие се чувствате неудобно, примижавате, очите започват да сълзят, имате желание да отвърнете поглед, когато се опитвате да фокусирате предмети на твърде ярка светлина. За да не се провокират тези симптоми, носете слънчеви очила.

4. Гадене или повръщане

Гадене, повръщане и главоболие. Когато всичко се случи едновременно, много е трудно да се справи човек. Ако това състояние периодично се повтаря, трябва да се консултирате с Вашия лекар и да проверите здравето на очите си.

5. Внезапна загуба на зрението

Това е сериозен медицински симптом. Внезапна загуба на зрение може да се появи в едното или и двете очи, но това не означава пълна слепота. Това може да бъде загуба на централно зрение или внезапно замъгляване на обекти. Такова състояние може да продължи няколко секунди, минути или часове. Въпреки това, то може да стане постоянно, ако не предприемете бързи действия. Всъщност, това е най-очевидният признак на глаукома.

6. Червени очи

Когато това се случи, очите изглеждат червени и възпалени, защото кръвоносните съдове на повърхността на окото са допълнително кръвоснабдени. Подобно често повтарящо се възпаление трябва да ви подскаже, че нещо с очите ви не е наред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *