6 начина да се подготвим за горещата вълна

Гореща вълна е необичайно топло време, което продължава повече от два дни. Обикновено в този период се усеща и увеличение на влажността. Освен че не е много приятно да излизаме навън в това време, то може да бъде и доста опасно за нас. Само в САЩ, над 650 души загиват от слънчеви удари всяка година.

За да се подготвим за подобна вълна и да предпазим здравето си, трябва да спазваме някои основни правила. Добре е да ги знаем още преди да започне топлото време, за да не бъдем хванати в крачка. Особено важно е тези правила да се спазват от хора, които имат сърдечни заболявания, малките деца и възрастните хора.

1. Проверете климатика си

Най-добрата защита срещу жегата е студеният въздух. Тъй като няма как да го получим по естествен начин през лятото, трябва сами да си го направим. Затова на помощ идват климатиците, които обаче трябва да бъдат проверени за неизправност още преди да започне лятото. Може да помолите специалист или пък да се справите със задачата съвсем сами. Помнете, че климатикът ви задължително трябва да бъде изключен от контакта.

Ето какво да направите:

 • Почистете филтрите. Освен че ще имате свеж въздух у дома, това може да намали сметката ви за ток с до 15%.
 • Бръкнете с твърд проводник в канала за източване, за да проверите за запушвания, които биха могли да попречат на климатика да понижи влажността. Тази пластмасова или метална тръба, често разположена до вътрешното тяло, събира водата и я извежда навън.
 • Ако имате централна климатизация, както е в офисите, добре е да почистите решетките от прах. Те най-често се намират на стените, таваните или подовете.
 • За да намалите сметката си за ток, оставете климатика да работи на минимум 25 градуса.

2. Ами ако нямаме климатик?

Ако нямате климатик, може да си помогнете като направите следното:

 • Включете таванни или преносими вентилатори в стаята, в която се намирате. Трябва да ги изключите, когато излезете от дома си.
 • Уверете се, че вентилаторът на тавана се върти в посока на часовниковата стрелка, защото по този начин той изпраща по-хладен въздух надолу, а не нагоре.
 • Ако температурата навън е над 32 градуса, не трябва да оставяте въздуха от вентилатора да духа директно към вас, защото това може бързо да ви дехидратира.

3. Покрийте прозорците, през които влиза топлина

За да не позволите на слънцето да затопля дома ви, трябва да държите щорите затворени през деня, Ако нямате щори, измислете друг начин, за да покриете прозорците си. Около 76% от слънчевата светлина, която преминава през прозорци с двойни стъкла, става на топлина. Щорите и други покрития помагат да се намали тази топлина с до 6 градуса.

4. Дръжте вода в хладилника

Много е важно да останете хидратирани по време на горещата вълна. Пиенето на вода помага да заместите течностите, които губите чрез изпотяване. Това е начинът тялото ви да се охлади, тъй като изпотяването охлажда кожата..

Пиенето на студена вода от хладилника може да има двойно предимство – тя хем ви охлажда, хем ви хидратира. Според проучване, проведено сред спортисти, студената вода намалява телесната температура значително повече от тази, която е със стайна температура. Ако планирате да бъдете активни по време на горещата вълна, особено важно е да пиете много вода, за да компенсирате загубата на течности.

Помнете, че е необходимо да пиете вода, дори и да не се чувствате жадни. „Ако усетите жажда, вероятно сте загубили твърде много течност“, казва д-р Марк Конрой пред „Insider“. Много е важно да ограничите алкохола по време на горещата вълна. Той може да ви дехидратира, тъй като това е диуретик, който кара тялото ви бързо да губи течности. Алкохолът пречи и на способността на тялото да се охлажда.

5. Яжте студени храни

Най-добре е да ядете много плодове и зеленчуци по време на този период. Включете в менюто си динята, марулята и краставиците, които съдържат над 90% вода. Това ще ви помогне да се хидратирате. Американският Червен кръст препоръчва да ядете малки порции през целия ден.

Избягвайте месни и високопротеинови храни, защото те увеличават производството на топлина в тялото ви. За да не добавяте повече топлина в дома си, трябва да използвате микровълновата или външна скара, а не фурната.

Ако ви се наложи да използвате фурната, включете нейния вентилатор, за да изпраща горещия въздух навън. Също така, вместо многократно да отваряте вратата на печката, за да видите дали ястието е готово, включете светлината и погледнете през стъклото. Това ще ограничи излизането на топлина.

6. Пазете се

Като цяло, стоенето в хладния ви дом е най-доброто решение при гореща вълна. Това е особено важно за деца под четири години и възрастни над 65 години, защото те са изложени на по-висок риск от заболявания, свързани с топлината.

Но ако ви се налага да излезете навън, ето няколко допълнителни начина да останете здрави, когато температурите се повишат:

 • Носете свободни, леки и памучни дрехи, за да ви държат хладно.
 • Ако искате да спортувате на открито, правете го рано сутрин или преди залез. Избягвайте усилената активност между 11:00 и 16:00, когато температурите са най-високи.
 • Вземете хладен душ или се потопете във вана с хладка вода.
 • Никога не оставяйте деца или домашни любимци в паркирана кола, дори с отворени прозорци. Температурата вътре може да се повиши до опасни нива само за минути.
 • По време на топлинната вълна е задължително да знаете симптомите на заболяването, свързано с горещината. Умората бързо може да се превърне в топлинен удар. Топлинната умора се появява с главоболие, замайване, учестен пулс, крампи или силно изпотяване.

Симптомите на топлинния удар са повишаване на телесната температура над 40 градуса, заваляне на речта, зачервяване на кожата, много силно сърцебиене, гадене.

Ако усетите симптомите на топлинна умора, трябва незабавно да се охладите, почивайки на сянка, климатик или пиене на студена вода. Ако развиете симптоми на топлинен удар обаче незабавно трябва да се обадите на 112.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *