6 начина за бързо справяне със запушения нос

Запушеният нос създава сериозен дискомфорт. Всъщност зад това състояние се крие защитен механизъм на организма, чрез който той се бори с определен вирус или инфекция. В случая се предписват медикаменти за разреждане на натрупаната слуз, чиято цел е да улеснят дишането. Но за съжаление ефектът от тях невинаги е този, който бихме искали. В случая може да разчитате на няколко прости трика, с чиято помощ ще се справите бързо с дискомфорта.

Ето какво точно трябва да направите.

1. Масажирайте точката между веждите

Масажът трябва да продължи поне една минута. Натиснете силно точката между веждите. Въздействието върху нея оказва следния ефект: предотвратява изсушаването на синусите; намалява възпалението; има превантивен ефект; намалява налягането във фронталните синуси;

2. Масажирайте областта на синусите

С показалеца и средния пръст правете кръгови движения в областта на синусите за около 1-2 минути. Тази процедура подпомага освобождаването на слузта.

3. Масажирайте точката между носа и центъра на горната устна

Точката се масажира в продължение на 2-3 минути. Тази процедура ще помогне за облекчаване на подпухналостта.

4. Използвайте овлажнител за въздух

Когато влажността е под 40%, слузта в носа изсъхва и това пречи на свободното дишане. Ако в синусите ви има много слуз, а влажността на въздуха е ниска, тогава могат да се развият тежки бактериални усложнения. Оптималната влажност на въздуха трябва да е от 40 до 60%.

5. Направете си промивка на носа

Направете си промивка на носа с физиологичен разтвор или солена вода. Може да използвате и специално приспособление, наречено нети пот или спринцовка.

6. Спортувайте

Ако хремата ви е причинена от алергия, спортувайте, за да се избавите от нея. Увеличаването на сърдечната честота и затоплянето на тялото оказва положителен ефект върху разреждането на слузта в синусите и след това ще ви бъде много по-лесно да издухате носа си. 15 минути физическа активност са достатъчни, за да се справите с алергичен ринит (ако, разбира се, през останалото време избягвате контакт с алергени).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *