6 ползи за здравето от динята и как да изберете най-хубавата в магазина

За какво е полезно редовното ядене на диня и как да познаете дали ще бъде сладка и сочна, когато я купувате? В тази статия ще отговорим на тези въпроси. Динята е един от най-вкусните и полезни плодове, на които може да се насладите през лятото. Тя е истинска съкровищница по отношение на съдържанието на витамини и хранителни вещества.

Сочният плод осигурява на тялото големи количества калий, витамини A, C и B. Но това, което прави динята толкова полезна е ликопенът. Именно този антиоксидант придава на плода характерния за нея наситено червен цвят. Множество проучвания доказват полезните свойства на ликопена. Известно е, че той намалява риска от инсулт и понижава кръвното налягане.

Въпреки че динята съдържа по-малко фибри, в сравнение с други плодове, тя е много нискокалорична, което я прави идеална храна за хора, които искат да свалят килограми.

Ето какви доказани ползи за здравето носи хапването на диня:

Поддържа организма добре хидратиран

Един среден по размери плод съдържа около 92% вода, което прави динята идеално средство, с което да се хидратирате през горещите летни дни.

Всъщност водата съставлява 60% от телесния ни състав, което обяснява защо играе ключова роля във функционирането на почти всяка система в тялото.

Съдържа важни за тялото витамини и минерали

Динята осигурява на организма някои от най-важните витамини, включително:

Витамин A – Той поддържа зрението и е полезен за белите дробове
Витамин C – Помага на тялото да усвоява желязото и поддържа имунната система
Витамин B6 – Помага за поддържането на силен имунитет и е полезен за сърцето
Магнезий – Регулира мускулната и нервната функция

Също така тя е източник и на минерали, по-добре познати като електролити, които са от решаващо значение за поддържането на хидратацията, свиването на мускулите и регулирането на нивавата на pH.

Подходяща е отслабване

Една средна порция диня съдържа около 45 калории, което я прави идеалната нискокалорична закуска. Високото й съдържание на вода означава, че е и много засищаща храна.

Малко проучване от 2019г., изследващо ефектите от консумацията на диня върху ситостта и телесното тегло, стига до интересни резултати. То установява, че затлъстелите хора, които косумират диня по 2 пъти дневно в продължение на 4 седмици, чувстват осезаемо по-малко глад и са загубили значително по-голямо количество телесна маса, отколкото тези, които са консумирали нискомаслени бисквити със същото количество калории.

Понижава кръвното налягане

Цитрулинът, който се съдържа във вкусния плод, помага за разширяване и отпускане на кръвоносните съдове. Освен това хидратирането на организма помага на сърцето да изпомпва кръвта към мускулите по-ефективно.

Динята е особено полеза за хора, страдащи от затлъстяване и хипертония.

Предпаза от определени заболявания

Динята е много богата на ликопен, за който се смята, че намалява риска от сърдечни заболявания и рак. Този антиоксидант присъства и в други червени плодове и зеленчуци, включително в доматите.

Някои проучвания констатират, че ликопенът може да помогне за защита срещу рак на простатата. Това е така, защото той понижава инсулиноподобния растежен фактор и нивата на някои протеини, които се свързват с появата на ракови заболявания.

Подобрява храносмилането

Фибрите в плода улесняват изхождането и изчистването на червата. Комбинацията от фибри и голямо количество вода е идеална за прочистване на стомашно-чревната система и действа благоприятно на храносмилането.

Как да изберете най-хубавата диня?

Когато избирате диня, гледайте тя да е твърда, симетрична и тежка за размера си. От долната страна трябва да има жълто-кафеникаво петно, което се получава в резултат на седенето на земата и узряването й на слънце. Ако петното е бледо или бяло, то тогава най-вероятно дината не е имала време да узрее напълно.

Най-добре е да съхранявате динята на стайна температура. Не забравяйте да я измиете преди консумация, за да предотвратите пренасянето на бактерии от повърхността към сърцевината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *