6-те най-значими здравословни ползи от орехите

6-те най-значими здравословни ползи от орехите

Орехите, въпреки че са много калорични, са едни от най-полезните ядки. В тази статия ще ви разкрием кои са здравословните ползи от яденето на орехи и по колко трябва да консумирате дневно. Ореховите ядки са сред най-хранителните и най-полезните. Те са изключително наситени с протеини, естествени стерини, фибри, антиоксиданти, растителни мазнини, витамини и минрелаи. Това са повече от достатъчно полезни хранителни вещества, заради които е препоръчително да ядете тези вкусни ядки редовно.

Това са 6-те най-значими ползи за здравето, които носи яденето на орехи:

Полезни са за сърцето

Орехите са богати на аминокиселини и аргинин. Това ги прави невероятно полезни за сърцето. За хора, страдащи от сърдечни проблеми, е препоръчителлно да ядат орехи всеки ден.

Действат противовъзпалително

Големите количества полезни растителни мазнини, алфа-линоленова киселина и омега-3 в орехите ги правят едно от най-добрите природни противовъзпалителни средства.

Освен това те предпазват организма от образуването на съсиреци и подобряват кръвообращението.

Те са богат източник на антиоксидантни

Орехите съдържат огромни количества полифеноли и липопротеини. Това са важни антиоксиданти, които са много полезни за организма. Орехите са от най-наситените с антиоксиданти храни.

Полезни са за мозъка и нервната система

Вкусните ядки осигуряват на мозъка и нервната система витамин E, мелатонин, омега 3, фолиева киселина и антиоксиданти. Множество проучвания стигат до заключението, че яденето на орехи помага за намаляване на оксидативния стрес.

За хора, страдащи от болестта на Алцхаймер, е много полезно да изяждат по шепа орехи дневно.

Полезни са за хора с диабет тип 2

Доказано е, че яденето на орехи действа благоприятно на хора, страдащи от диабет тип 2. Мазнините в тях са здравословни и помагат за метаболитните процеси при диабетиците. Яденето на орехи помага значилтено за регулирането на кръвната захар.

Спомагат за подобряване на съня

Консумирането на шепа орехи дневно ще ви осигури по-добър сън. Те са източник на антиоксидантът мелатонин, който улеснява заспиването и подобрява качеството на съня.

Набавянето на достатъчно сън е ключово за поддържането на добро здраве.

Какво количество орехи е полезно да се яде на ден?

Организмът има нужда от определено количество мазнини на ден. Орехите са наситени с омега-6 мастни киселини, които обикновено се набавят от консумацията на мазно месо. Това хранително вещество помага на тялото да се регенерира и е важно за цялостното здравословно състояние. Именно за това, ако сте веган или вегетарианец, яденето на орехи е задължително, за да се радвате на добро здраве.

Общо взето орехите са невероятна храна с безброй полезни свойства за организма.

Важно е обаче да запомните, че поради високото съдържание на калории в тези ядки, е най-добре да не ядете по повече от 1 шепа дневно. Това количество е напълно достатъчно, за да се възползвате от всички качества на тази суперхрана, без да прекалявате с калориите.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *