6-те най-често допускани грешки при настинка и грип

Колкото и големи оптимисти да сме, колкото повече настъпва зимата, толкова повече трябва да сме наясно, че ще се наложи да лекуваме децата или себе си поне веднъж я от грип, я от някой друг вирус или настинка. Близките и Гугъл ще ни обсипят с всевъзможни (дори безумни) съвети и рецепти за бързо изцеление – някои ще работят, други не съвсем. Поддавате ли се на грешни съвети, чакат ви тежки дни.

Грешка №1. При тежък грип – веднага антибиотик!

Да лекуваш грип с антибиотик е все едно да гипсираш дървен крак, казва Д-р Павлина Андреева за Edna.bg. Антибиотиците не бъркат работата на вирусите, дори я подпомагат. Те изобщо не влияят на вирусните инфекции, но убиват нормалната, полезна микрофлора, която е елемент на имунната система. И още по-лошо – микроорганизмите стават резистентни на антибиотиците и те не действат, когато наистина имаме нужда от тях.

Започваме въртене в порочен кръг – колкото повече антибиотици, толкова повече болести. Много родители от притеснение и за да е чиста съвестта им, тъпчат децата си с антибиотици при първия признак на висока температура. Рядко се наслагва бактериална инфекция, това може да се случи след петия ден. Обективен показател за това е кръвната картина, но опитният лекар се ориентира в обстановката. Чак тогава при доказана бактериална инфекция, приложението на антибиотик е оправдано. Най-добрият подход е малките деца, особено кърмачетата, да се следят редовно, когато са болни и при нужда да се вземат необходимите мерки.

Грешка №2. Температурата трябва бързо да се свали!

Много от вирусите са термонестабилни и организмът е измислил начин как да ги унищожи – с висока температура. С нейна помощ имунната система задейства каскада от имунологични процеси с цел оздравяване. До 38 градуса се препоръчва да не се сваля температурата, още повече, че децата я понасят много добре. Антипиретици се дават само ако детето го боли ухо, глава и започва да вдига по-висока температура.

Грешка №3. Витамини в големи дози!

Да, но зависи какви. Витамините и всесилният витамин С са добре дошли за организма, но са безвредни само ако са естествени – от плодовете и зеленчуците или фрешовете от тях. Синтетичните витамини не са безобидни, лесно се предозират, особено мастноразтворимите, и затрудняват и без това натоварения организъм.

Грешка №4. Веднага се дават знайни и незнайни „стимулатори“ на имунната система.

Тя достатъчно е стимулирана от грипния вирус, неговото развитие се спира единствено от тамифлу и реленца, те са специфичното лечение на грипа. Свръхнатоварването на имунната система е опасно, автоимунните заболявания са сериозна заплаха за здравето.

Грешка №5. Народната медицина е бабини деветини.

Не е така. Десетки са билките с отхрачващо, противовъзпалително и температуропонижаващо действие и тези, повлияващи имунната система. Да не говорим за ефикасните компреси, инхалации, масажи, гаргари и лапи с народни средства. Доказани са качествата на меда и производните му (пчелен клей, пчелно млечице) в борбата с грипа. Народната медицина е изпитан, безопасен метод на лечение, не я подценявайте.

Грешка №6. Детето да не се спира от градина при първите признаци, и възрастните да си ходят на работа.

Напротив, така се разнасят още повече вирусите, а болестта протича много по-дълго и с възможни усложнения, ако се ходи на работа. Само вкъщи човек може да вземе необходимите мерки, за да оздравее. Важна част от това е добрата почивка. Работата няма да избяга, а здравето трябва да ценим над всичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Без диета: Лекар разкри как да отслабнете с 5 кг до Нова година
Next post Яжте тази подправка 3 пъти на ден и килограмите ще се стопят