6 храни и подправки, които прочистват кръвоносните съдове

Атеросклерозата е хронично заболяване, което повишава значително риска от инфаркт и инсулт. Представлява отлагане на мастни вещества и холестерол по стените на съдовете, което води до недоброкачественото им изменяне. Мъжете са по-застрашени, като при тях болестта се проявява и в по-ранна възраст.

Затлъстяването, консумацията на алкохол и кафе, тютюнопушенето, диабетът, високото кръвно налягане, неправилното и нездравословно хранене са рискови фактори, подпомагащи развитието на заболяването и усилващи тежестта на протичането му. Отлагането на мастни вещества е резултат на настъпило разстройство на мастната обмяна в съдовата стена. Натрупват се плаки, които увеличават риска от съдови инциденти, инвалидизиране и смърт. Това прави превенцията на атеросклерозата от съществена важност.

Профилактика на атеросклерозата За предпазване от заболяването и ограничаване на тежестта му и риска от него е важно да спазвате подходящ режим на хранене. Избягват се нездравословни и твърде калорични храни, преработени храни, важно е да се осъществи контрол на теглото и здравословно отслабване, както и да се лекуват и държат под контрол хронични заболявания като хипертония, диабет, ендокринни заболявания и болести на обмяната на веществата. За да забавите развитието на атеросклерозата, важно е да се храните правилно, за да прочистите съдовете и да избегнете усложненията.

Кои храни и подправки прочистват съдовете?

1. Витамин С и храните, които го съдържат в големи количества.

Ползата от витамин С е свързана с укрепващото действие, което има върху стените на съдовете, с което се бори с плаките. Намалява и риска от слепване на тромбоцитите и съдови инциденти, които са следствие на образували се тромби.

2. Джинджифил.

Доказано редуцира нивата на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта и атеросклеротичните лезии.

3. Чесън.

Освен общо укрепващо действие, подпомагане на имунната система и борба с инфекциите чесънът е полезен и за предотвратяване на натрупването на плаки в артериите. Незаменим е за профилактика и лечение на съдовете, увредени от атеросклероза.

4. Куркума.

Нейното действие е подобно на това на чесъна – предотвратява натрупването на плаки и по този начин прочиства съдовете. Куркуминът, който съдържа, предпазва сърцето и съдовете и подпомага нормалното им функциониране. Редица проучвания посочват куркумата като по-добър избор от повечето лекарства в ранните стадии на заболяването с цел профилактика на последващо натрупване на плаки и увреждане на съдовете.

5. Овесени ядки.

Богати са на фибри и са незаменима част от всяко здравословно меню. Редовната им консумация помага да се редуцира способността на холестерола да се закрепи към стените на кръвоносните съдове. Така те се поддържат здрави и чисти.

6. Ябълки.

Действието на съдържащия се в тях пектин е подобно на това на овесените ядки – свързва се с холестерола и пречи на прикрепването му по стените на съдовете. Богати са и на антиоксиданти и флавоноиди, които са помощник в борбата със заболяванията на сърцето и съдовете. Съставяйки правилно менюто си и подбирайки здравословни храни, редуцирате риска от развитие на атеросклероза и прочиствате съдовете от плаки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post До колко чесън е препоръчително да консумираме и до каква степен е полезен
Next post Тази смес ще ви избави бързо от храчките