7 билки, които помагат при висока температура

Почти всички хора през периода на заболяване са имали изключително неприятно състояние – повишаване на телесната температура. Треската е защитна реакция на човешкото тяло към болест. За малки деца и бременни жени се препоръчва понижаване на телесната температура изключително с народни антипиретични лекарства.

Традиционните лекарства, използвани от деца и бъдещи майки, от които в съвременната фармакология има много, са несъмнено ефективни, но именно при температура патогенните микроби умират по-интензивно, следователно възстановяването настъпва много по-бързо.

Билковите настойки също се считат за антипиретични средства, които имат противовъзпалителен ефект и помагат за повишаване на защитните сили на организма.

1. Интересен народен антипиретик е пърженият лук. Трябва да се яде в самото начало на заболяването, когато температурата едва започва да се повишава. Това лекарство ще предотврати сериозни респираторни заболявания.

2. Популярните антипиретични лекарства, които имат противовъзпалителен ефект, включват цветовете на черен бъз, така че тази билка върши отлична работа.

3. Червената боровинка се справя добре с повишената телесна температура – много ефективно противовъзпалително, антимикробно, диуретично и тонизиращо средство.

4. Кората от върба се счита за добро народно антипиретично средство. Наличието на фенолни гликозиди, флавоноиди и танини в това растение прави възможно използването на върбовата кора (освен като антипиретик) като стягащо и кръвоспиращо средство.

5. Най-известното и широко използвано средство за понижаване на температурата е градинската или горската малина. Наличието на салицилова киселина в това зрънце позволява да се използва при настинки като мощен антисептик.

6. Запарката от пъпки на топола също е ефективно антипиретично, противовъзпалително и потогонно средство. Препоръчително е да се приема с листа от лимон или ягода.

7. Бял равнец. Това една от билките, които се използват най-често по време на настинки и грип, за да може да се намали температурата. Тя има уникалното свойство да стимулира изпотяването, намалява осезаемо високата температура и подпомага за премахването на токсините от организма. Това подпомага не само понижаването на температурата, но и подобряването на общото състояние като цяло.

При нужда си направете чай от тази билка, като за още по-голям и бърз ефект може да я комбинирате и с малко количество джинджифил.

Антипиретичните лекарства могат да се използват и под формата на сложни многокомпонентни лекарствени препарати, голям избор от които се предлага от аптеките. Преди да използвате народни средства, които понижават телесната температура на дете или бременна жена, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post България е рекордьор по заболеваемост и смъртност от инсулт
Next post Колко дълготрайна защита осигуряват ваксините на Pfizer и Moderna?