7 ползи от ходенето и как то може да подобри здравето ви

Ходенето е вид тренировка, която може значително да подобри вашето физическо и психическо здраве. То не само може да удължи живота ви и да предотврати заболявания, но също така може да повиши енергията и да повдигне настроението.

Различни проучвания показват, че ако ходите редовно и достатъчно бързо, това може да бъде единственото ви аеробно упражнение, което ви е необходимо, за да поддържате здравето на сърцето и белите си дробове. Другият плюс е, че това упражнение не изисква никакви средства и специално оборудване.

Ето седем доказани ползи за здравето от ходенето, както и колко бързо, дълго и редовно трябва да ходите, за да ги постигнете.

Изгаря калории и помага за отслабването

Ходенето увеличава сърдечната честота, което ви кара да изразходвате енергия и да изгаряте калории, подобно на други форми на физическа активност като бягане, плуване или колоездене. Колко калории изгаряте зависи от това колко бързо ходите, за колко време, от терена, по който ходите и от теглото ви.

Скорошно изследване показва, че участниците в него изгарят средно 89 калории, изминавайки 1600 метра. Това е само с 20% по-малко от калории, които са били изгорени от участниците, които са изминали това разстояние чрез бягане. Американският колеж по спортна медицина дава препоръки за това колко време хората с наднормено тегло трябва да посвещават на физическа активност всяка седмица, за да започнат да отслабват.

Предпазване от напълняване: 150 до 250 минути седмично. Това се равнява на 30-50 минути всеки ден в продължение на 5 дни.

Отслабване: 225 до 420 минути седмично. Това са 45-84 минути пет пъти в седмицата.

Запазване на теглото след отслабване: 200 до 300 минути. Това е от 40 до 60 минути всеки ден в работните дни от седмицата.

Важно е да се отбележи, че ако консумирате повече калории, отколкото изгаряте всеки ден, никакво ходене или друга физическа активност няма да ви помогнат да отслабнете. Затова трябва да спазвате здравословен начин на живот, за да се поздравите с желаните резултати.

Повишава енергията

Ходенето увеличава притока на кръв в тялото, така че повече кръв, съдържаща кислород и хранителни вещества за енергия, достига до големите мускули в краката, както и до мозъка. Това служи за повишаването на енергията и подобряването на настроението ви.

Освен това е доказано, че ходенето и други физически упражнения увеличават количеството на вид протеин, открит в мозъка, наречен мозъчен невротрофичен фактор. Той е отговорен за по-доброто мислене, запомняне и научаване.

Подобрява имунната система

Бързото и редовно ходене може да ви помогне да се предпазите от настинка, грип или други заболявания, свързани с имунитета. Това е така, защото физическите упражнения увеличават качеството на белите кръвни клетки, циркулиращи в кръвта ви. Те се борят с инфекциите и други болести и са част от имунната система на организма.

Проучване от 2013 година, в което взимат участие 800 възрастни, показва, че броят на белите им кръвни клетки се е увеличил значително само след пет минути, прекарани във физически упражнения.

Ходенето е свързано също и с по-малко болнични, взимани от работа. Изследване от 2011 година проследява 1000 възрастни по време на сезонния грип. Тези, които са ходели с умерено темпо в продължение на 30-45 минути, имат с 43% по-малко болнични дни и по-малко инфекции на дихателните пътища.

Симптомите им на грип също са били по-леки. Резултатите са били сравнени с тези на възрастните участници, които са водели заседнал начин на живот.

Облекчава болката

Ходенето може да помогне също и за облекчаване на болката от скованост в тялото, затопляйки мускулите и така улеснява движенията. „То може да повиши температурата на тъканите, което позволява по-лесното съкращаване на мускулите“, казват експерти. В допълнение ходенето може да увеличи някои видове химикали в мозъка, които помагат за по-добрата работа на нервната система.

„Първите минути на ходене може да са леко странни, но след петата минута тялото започва да се затопля, кръвта циркулира по-бързо и производството на невротрансмитери се увеличава, помагайки за намаляване на болката“.

Поради тази причина ходенето често се препоръчва за облекчаване на болката при хора с мускулно-скелетна болка. Това е болка, която засяга костите, мускулите, връзките, сухожилията и нервите.

Подобрява сърдечното здраве

Установено е, че ходенето намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Колкото по-дълго и по-бързо вървите, толкова по-големи са ползите и защитата на сърцето ви.

Бори депресията

Аеробните упражнения, включително ходенето, могат да ви помогнат да се почувствате по-спокойни, да намалите стреса и да се преборите с депресията. Причина за това е тяхната способност да намаляват нивата на естествените хормони на стреса като адреналин и кортизол.

Една 30-минутна разходка е достатъчна, за да повдигне настроението на човек, страдащ от депресивно разстройство. Проучване от 2019 година показва, че три часа на ден физически упражнения, без значение от вида им, намаляват риска от депресия.

Увеличава продължителността на живот

Ходенето също е свързано с намален риск от смърт и по-дълга продължителност на живот. Колкото по-дълго и по-бързо ходите, толкова повече се увеличава живота ви. Това показва проучване от 2011 година, в което са взели участие над 20 хиляди души на възраст между 40 и 79 години.

Периодът на изследването е бил 13 години, а резултатите показват, че участниците, които вървят повече от 1 час на ден, имат по-дълга продължителност на живот от тези, които ходят по-малко.

Учените установяват, че колкото по-бързо вървите, толкова по-малък е риска от смърт. Например, ходенето със средно темпо води до 20% намаляване на риска в сравнение с бавно ходене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *