7 причини да хапваме повече кокосови орехи

Обичаме да хапваме ядките му като малка закуска между хранения, да го добавяме към десерти (здравословни включително) под формата на стърготини, защото има невероятно свеж вкус. Кокосовият орех! От ядката му се произвеждат кокосовото мляко и масло, а за кокосовата вода знаем, че ни помага винаги да сме добре хидратирани.

Най-често купуваме кокосов орех под формата на стърготини. Ядката на кокоса има лека естествена сладост и редица ползи за здравето. Разбира се, важно е да купуваме качествен продукт, за да извлечем максимални ползи от него.

Вижте няколко причини да хапвате по-често кокосови орехи.

Здрави кости и зъби

Редовната консумация на кокосови орехи подпомага развитието на здрави кости и зъби. Подобрява способността на тялото да абсорбира калций и манган, които са важни за костното здраве. Според учени, кокосовите орехи са храна, която може да намали риска от остеопороза.

Контролира диабета

Кокосът подобрява секрецията на инсулин и изразходването на глюкозата в кръвта, сочат западни изследвания. Също така е известно, че забавя повишаването на нивото на кръвната захар и помага за намаляване на гликемичния глад. Кокосът благоприятства и бързото храносмилане, като подпомага усвояването на хранителните вещества.

За повече енергия

Още една причина да хапваме по-често кокос е, че той ни помага да имаме повече енергия, чрез подобряване на метаболизма и изгаряне на мазнините. Кокосът също така насърчава функцията на щитовидната жлеза и помага за облекчаване на симптомите на хронична умора.

Подобрява холестерола в кръвта

Кокосът помага за подобряване на нивата на холестерола в организма, като се смята, че по този начин намалява риска от сърдечни заболявания. Наситените мазнини в кокоса повишават „добрия“ холестерол в тялото и контролират LDL холестерола.

Богат е на фибри

Кокосът е с високо съдържание на полезни фибри. Известно е, че кокосовите влакна забавят отделянето на глюкоза и я транспортират до клетките, където тя се превръща в енергия. За консумацията на кокос се смята, че помага за облекчаване на стреса върху панкреаса и ензимните системи, което намалява риска от развитие на диабет.

Повишава имунитета

Кокосовият орех е отлична храна за имунната система. Известно е, че има антивирусни, противогъбични, антибактериални свойства. Според някои западни проучвания, консумирането на кокос в суров вид или кокосова вода може да помогне за облекчаването на инфекции на гърлото, бронхит, инфекция на пикочните пътища и други.

Богат на важни хранителни елементи

Консумацията на кокосов орех ни осигурява важни хранителни вещества. Някои от тях са наситени мазнини, протеини, минерали като манган, мед, селен, желязо, фосфор, калий, магнезий и цинк, фолат, витамин С, витамини от група В и тиамин и други. Всички те благоприятстват цялостното здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *