7 причини да хапваме повече цитрусови плодове през зимата

Зимата вече е настъпила по нашите географски ширини, и това си личи не само по температурите отвън, както и от факта, че падна първият сняг за този сезон. Можем да познаем, че вече е време за празници и по наличието на плодове и зеленчуци по пазарите и супермаркетите из цялата страна.

Виждаме все повече цитрусови плодове наоколо като лимони, портокали, мандарини и грейпфрути. Можем спокойно да заложим на тях като източник на витамини и минерали, защото те са богати на много полезни вещества и имат различни полезни свойства за здравето.

Нека киселината на някои от тях не ви отблъсква, а вижте няколко причини защо не бива никак да ги игнорираме:

Витамин C: Цитрусовите плодове са известни с високото съдържание на витамин C, който е изключително важен за поддържането на имунната система. Той помага за борбата с простуди и грип, стимулира производството на колаген за здрава и еластична кожа, особено важен е и за доброто състояние на костите и ставите. Витамин C също така поддържа здравето на сърдечно-съдовата система.

Антиоксиданти: Цитрусите са полезни, защото също така съдържат различни видове антиоксиданти като каротеноиди, флавоноиди и аскорбиновата киселина. Антиоксидантите играят ключова роля в предотвратяването на оксидативен стрес, който може да доведе до увреждане на клетките, а в сериозни случаи и до сериозни заболявания като рак.

Фибри: Портокалите, грейпфрутите и мандарините съдържат голямо количество диетични фибри, които са полезни за регулиране на храносмилането, намаляване на холестерола и поддържане на теглото в здравословни граници. Доказателство, че са сладки и полезни за фигурата.

Фолиева киселина: Този витамин от група B е от съществена важност за развитието на нови клетки и играе ключова роля по време на бременността. Фолиевата киселина или витамин B9 предпазва от анемия, поддържа здравето на сърцето, ключова е и за стабилна и добре работеща нервна система.

Калий: Мандарините, портокалите и останалите цитрусови плодове са богати на калий, който е важен за регулиране на кръвното налягане и поддържане на електролитния баланс в организма.

Лимонената киселина: Лимоните съдържат лимонена киселина, която може да помогне за разтварянето на камъни в бъбреците.

Лимоноиди: Грейпфрутът съдържа лимоноиди, които са най-известни със своите силни антиканцерогенни свойства и оказват много силна помощ при детоксикацията на организма.

Всички тези полезни вещества правят цитрусовите плодове важна част от здравословното хранене, като те влияят добре и върху фигурата.

Наблегнете на тях през зимата, за да сте сигурни, че здравето ви ще остане добро, ще се радвате на добър запас от енергия, а както сте виждали да правят и бабите ни – ако оставите коричките върху радиатора или печката, домът ви ще ухае невероятно. Ароматите от цитрусовите плодове често се използват в ароматерапията, защото е доказано, че имат успокояващи свойства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Гъбичките – това ли е основният причинител на Алцхаймер?
Next post Най-полезните за сърцето ядки – да ги включим в диетата си