7-те изследвания, които трябва да си правите задължително

7-те изследвания, които трябва да си правите задължително

Да отидете на доктор, когато сте вече болни, обикновено е твърде късно. Да посетите обаче лекаря си, когато сте в перфектно здраве – това може да бъде животоспасяващо. На никого не е приятно да го преглеждат, но два дни в годината могат да ви спестят много повече време и притеснения за месеци напред.

Кои са задължителните 7 изследвания, които трябва да си правите редовно, ако сте в пенсионна възраст?

На първо място е измерването на кръвното. Лекарите препоръчват медицинско лице да измерва кръвното ви налягане поне веднъж годишно. Ако сте с установена хипертония, добре е да се прави веднъж на всеки 5-6 месеца. Прегледът продължава с ЕКГ (електрокардиограма).

Изследването на холестерола трябва да се прави на всеки пет години след навършване на 20. Това е обикновено изследване на кръвта, но все пак се препоръчва 10-12 часа преди него да не сте се хранили, т. е. направете го сутрин преди закуска. Не се опитвайте да разчетете сами лабораторните изследвания. Лекарят ще го направи и според резултатите ще ви препоръча диета, активна дейност и ако се налага, повторно изследване след 3 месеца.

След 45 години е добре да се изследвате редовно и за диабет. Поне 8 часа преди изследването не трябва да се храните.

Поне веднъж на 2 години жените трябва да си правят и мамография при мамолог. В деня на изследването не поставяйте под мишниците дезодорант, талк или друг вид предпазно средство.

Независимо от възрастта ви очният преглед е добре да се извършва всяка година.

След навършване на 50 години (при фамилна обремененост – след 21 години) се препоръчва колоноскопия веднъж на десет години. Два дни преди изследването лекарите назначават специална течна диета за прочистване на организма. Ако се открият полипи, те се отстраняват веднага и се изследват.

Жените, навършили 50 години, трябва да изследват плътността на костите си веднъж на две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *