7 храни, които повишават тестостерона

Тестостеронът е мъжкият полов хормон, който, в оптимални нива, има важно значение за сексуалната потентност, редпродуктивните способности, поддържането на мускулната маса и растежа на косата. Храненето и начинът на живот са ключови елементи за поддържане на оптимален хормонален баланс, който с напредване на годините се променя. Ето защо е важно да включваме в менюто си храни, които благоприятстват синтезата на различни хормони и медиатори в тялото. Някои храни имат функциите да стимулират производството на тестостерон в тялото и е препоръчително да ги консумираме с цел постигане на хормонален баланс.

Яйца

Яйцата са ценен източник на Омега-3 мастни киселини, витамин D, хорестерол и протеини, които са ключови елементи за синтеза на тестостерон. Освен това, жълтъкът съдържа цинк, който има важно значение за тестостероновата секреция.

Овесени ядки

Овесените ядки имат високо съдържание на витамин D, който е ценен за поддържане на оптимални нива на тестостерона. Също така, те съдържат авенакосид, който позволява на тестостерона да циркулира свободно в организма, намалявайки нивата на други хормони.

Зеле

Зелето и представителите на кръстоцветните зеленчуци увеличават синтезата на мъжкия полов хормон. Те съдържат фитонутриентът индол-3-карбинол, който упражнява положително действие върху тестостерона, тъй като намалява ективността на ензима, който превръща свободната фракция на мъжкия полов хормон в естроген.

Риба тон

Рибата тон също е богат източник на селен, Омега-3 мастни киселини и витамин D, което я прави полезна част от хранителния режим за повишаване на нивата на тестостерона в кръвта.

Джинджифил

Счита се, че джнджифилът има свойства да повишава сексуалното желание, но също така влияе и върху производството на мъжкия полов хормон. За постигане на този ефект е необходима редовна консумация.

Чесън

Чесънът е друга полезна храна, която увеличава нивата на тестостерона. Той съдържа алицин, който стимулира отделянето на литуенизиращия хормон – LH, който увеличана количествата на циркулиращия тестостерон в кръвта.

Авокадо

Авокадото е ценен източник на витамин В6, калий и цинк – 3 ключови елемента за повишеното производство на мъжки полови хормони, пише puls.bg. От друга страна, авокадото съдържа и олеинова киселина, която намалява нивата на “лошия” LDL холестерол и увеличава стойностите на “добрия” HDL холестерол, което е от ключово значение за поддържане на оптимални нива на тестостерон в кръвта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Кой е най-полезният сок за укрепване на имунната система
Next post Кои храни помагат за пречистването на кръвта