7 храни, които подобряват храносмилането

За разлика от пробиотиците, които обогатяват чревната флора с добри бактерии само за кратко време, пребиотиците изхранват вашите собствени бактерии в дебелото черво, стимулирайки растежа на микрофлората те имат дългосрочен ефект. посочваме ви на кои храни да наблегнете, за да подобрите храносмилането.

Орехи

Те съдържат фибри и други пребиотични компоненти, които подпомагат растежа на здрава чревна микрофлора. По-специално, те стимулират растежа на млечнокисели бактерии, които се борят срещу патогенната флора.

Освен това скорошно проучване показа, че хората, които ядат по половин чаша орехи всеки ден в продължение на три седмици, увеличават броя на чревните бактерии, произвеждащи маслена киселина (тази мастна киселина намалява възпалението и оказва лечебно действие върху дебелото черво).

Черен шоколад

Отличен източник на полифеноли – пребиотици и антиоксиданти, които спомагат за увеличаване на броя на два вида бактерии – млечна киселина и бифидобактерии (те са отговорни за редовното изхождане). Изберете шоколад с поне 70% съдържание на какаово зърно. Всъщност какао на прах, добавен към кафе или приготвен в чист вид, също е подходящ.

Лук и праз

И двата лука са отлични източници на инулиновия пребиотик, който помага на тялото да произвежда вече споменатата маслена киселина.

Овесена каша

Овесената каша е богата на устойчиво нишесте – вид нишесте, което не се усвоява в тънките черва, но когато попадне в дебелото черво, става храна за полезни бактерии. Ферментационните продукти, които се образуват по време на процеса, играят огромна роля за поддържане здравето на дебелото черво и намаляват риска от рак.

Червена леща

Друг супер източник на устойчиво нишесте. Допълнителен плюс на червената леща е, че тя се приготвя буквално за 15 минути. Бърза рецепта: добавете щипка къри към готовата леща и подправете с гръцко кисело мляко.

Царевица

Съдържа всички устойчиви нишестета. За да получите максимално количество пребиотик, е по-добре да ядете царевица в охладена форма.

Ябълки

Те са богати на пребиотика пектин, който допринася за растежа на здравата микрофлора като цяло и лекува червата, пише сайтът zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *