7 часа сън и вирусите вън! Как да сме здрави през есента

Есента идва с бързо настъпваща вълна от вируси и настинки, които се опитваме да избегнем по всякакъв начин: пием чайове, приемаме витамини, обличаме се топло. И всичко това е необходимо, но разковничето за предпазване от вируси може да е много по-просто и да ни спести употребата на лекарства.

Достатъчният сън в размер на седем часа е най-лесният начин за защита срещу вируси, който работи без употребата на лекарства. Това ни съветва ръководителят на Центъра по медицина на съня на Московския държавен университет в Ломоносов, кандидат на медицинските науки, Александър Калинкин.

Ученият каза, че добрият сън осигурява на човек ефективна профилактика от инфекциите.

„Колкото по-добре спи човек, толкова по-силен е защитен от различни инфекции, както бактериални, така и вирусни“, каза специалистът.

Калинкин обясни, че е проведено проучване, авторите на което са установили, че когато човек е в стадия на дълбок сън, тялото му произвежда протеин, отговорен за борбата с инфекциите. Следователно адекватният и здрав сън допринася за оптималната концентрация на веществото, което подобрява защитата на вирусите.

„Човек, който спи пет часа, е по-вероятно да се разболее, отколкото някой, който прекарва седем часа в нощна почивка, например“, каза експертът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *