8 причини да пиете сок от лайм по време на бременност

Бременността е повод за радост и вълнение, но с нея идват и много опасения и въпроси. Всичко, което правите, когато сте бременна, засеяга не само Вас, но и Вашето растящо дете. Всяка хапка храна, която поставите в тялото си има пряко или косвено въздействие върху Вашето бебе.

По време на бременността се променят и хранителните нужди на тялото Ви, но не позволявайте това да ви плаши! Нужно е само да придобиете малко знания за това, което е полезно за вас, за да изкарате безопасна и спокойна бременност.

Плодовете са богат източник на жизненоважни витамини и минерали и са ключова част от диетета по време на бременност. Има обаче някои плодове, които, макар и полези за здравето като цяло, трябва да се избягват по време на бременност. Дали лаймът е един от тях? Ще разберем в следващите редове.

Безопасно ли е да пиете сок от лайм по време на бременност?

Бременните жени често се дехидратират. Плодовите сокове могат да помогнат за справяне с този проблем и да осигуряват множество полезни хранителни вещества.

Както повечето цитрусови плодове, лаймът е чудесен източник на витамин C. Много жени изпитват жажда за цитрусов сок по време на бременността си. Това се дължи на недостиг на витамин C в организма. Сокът от лайм е идеален за набавянето на този важен витамин. Лаймът е напълно безопасен за пиене по време на бременност.

Причини да пиете лайм по време на бременност:

Чудесен източник на витамин C

Бременните жени често страдат от дефицит на витамин C. Цитрусовите плодове като лайм са отлични за набавянето му.

Помага при запек и нарушено храносмилане

Запекът и лошото храносмилане са неразделна част от бременността. Като стимулатор на черния дроб, сокът от лайм подпомага перисталтиката и по този начин предотвратява състояния като запек и диария.

Богат е на антиоксиданти

Съдържащият се в лайма витамин C е мощен антиоксидант. Той спомага за изхвърлянето на токсините и неутрализирането на свободните радикали в тялото.

Полезен е за нероденото дете

Не само Вие, но и Вашето бебе извлича ползи от сока от лайм. Лаймът съдържа големи количества калий, който помага за изграждането на костите и подпомага за развитието на мозъка и нервните клетки.

Сваля високото кръвно

Високото кръвно е особено вредно за бременните жени. Ежедневно високото кръвно може да доведе до прееклампсия. Това е животозастрашаващо състояние, което може причини преждевременно раждане. За това лекарите проверяват кръвното на бременните жени при всяко посещение.

Пиенето на чаша от 1/2 лайм и вода на 3 дни има благоприятен ефект за кръвното и може да ви предпази от подобни състояния.

Облекчва подуването на краката

Подутите крака са често срещан проблем, и тук сокът от лайм може да ви помогне. Изсипете една чена лъжичка сок от лайм в чаша леко затоплена вода когато забележите, че краката ви започват да отичат.

Смята се, че улеснява раждането

Сокът от лайм, смесен с мед, може да улесни раждането. За да има ефект, е нужно да консумирате смес от лайм с мед от петия месец на бремеността до раждането. Няма научни аргументи по темата, но много жени смятат, че е имало положителен ефект при тях.

Други ползи

Редовната консумация на сок от лайм по време на бременност предотвратява различни доскомфорти, свързани с бременността като киселини и подуване. Плодът е добър източник на калций и магнезий и улеснява правилното усвояване на желязото, като по този начин предотвратява анемията по време на бременност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Защитете се срещу коронавирус със съветите на д-р Рандж
Next post Как да лекувате болката в раменете?