8 съвета за ускоряване на метаболизма на тялото ни

Не е тайна за никого, че добрият метаболизъм зарежда с енергия и положителни емоции. Ето 8 практични съвета, които ще помогнат за ускоряването му и съответно за качеството ни на живот.

1. Кафе

Кофеинът в кафето може да ускори метаболизма до 11%, като действа върху централната нервна система. Подобно на зеления чай той също е подходящ при отслабване и влияе на метаболизма.

2. Стоп на слънчогледовото олио

Препоръчителна е замяната на обикновеното олио с кокосово масло. То увеличава метаболизма до 12%, помага за изгарянето на калории и отстраняването на вредни микроорганизми. Доказано е, че повишава нивата на добрия холестерол, предпазва косата, кожата и поддържа устната хигиена.

3. Режим на съня

Липсата на сън води до увеличаването на стреса, а оттам и на риска от затлъстяване. Мозъкът не получава необходимата почивка, от което и останалите органи не успяват да си свършат работата. Трябва да се създаде режим, който съдържа поне 7 часа здравословен сън в рамките на 24 часа.

4. Люто на корем

Лютата храна е мощен стимулатор на метаболизма. Всеки понася лютото различно, но консумацията му гори калории и води до отслабване. Не бързо, но задоволително.

5. Тежко

Вдигането на тежко натоварва мускулите, а те от своя страна изискват повече енергия от тялото. А това ускорява метаболизма. Така човек може да изгаря повече калории, дори когато си почива.

6. Периодичен фитнес

Изготвянето на фитнес програма и практикуването й два или три пъти седмично също спомага за ускоряването на метаболизма. Важно е строгото придържане към нея, а най-хубавото е, че калориите продължават да се изпаряват дори и след тренинга. Това е благодарение на засиления метаболизъм в резултат на физическата дейност.

7. Ключът е в студената вода

Студената вода бие соковете и газираните напитки в битката за отслабване. Изследванията сочат, че пиенето на половин литър вода увеличава метаболизма с 10 до 30% за около час. Когато водата е студена, тялото използва повече енергия, за да я затопли, и от там се ускорява метаболизмът.

8. Протеини с всяка лъжица

Приемът на повече белтъчини повишава значително метаболизма, в сравнение с този на въглехидрати и мазнини. Доказано е също, че приемът на протеини предпазва от преяждане, тъй като те засищат отлично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *