9 неща, които лекарите категорично не правят преди лягане

9 неща, които лекарите категорично не правят преди лягане

Качественият сън е едно от най-важните неща за нашето здраве. Ето защо прочетете тези няколко неща, които лекарите и експертите по сън никога не правят, за да се радват на пълноценна нощна почивка.

1. Те ​​не гледат новини

Въпреки че вечерта може да изглежда като идеалното време да наваксаме с най-новата информация за COVID-19 или случващото се по света, трябва да се опитаме да избягваме неща, които могат да предизвикат безпокойство преди лягане.

За съжаление, в днешно време новините са пълни с информация, която може да предизвика притеснение и други нежелани емоции, а тях определено искате да избегнете, ако се надявате да се наспите добре.

Новината в известен смисъл държи хората будни по същия начин, по който и филмът на ужасите. Изображенията и информацията относно насилие или страх стимулират ума и пречат на заспиването.

2. Избягват да работят в леглото

Покрай пандемията от COVID-19 значителна част от хората работят у дома, а това често означава домашен офис без работно време. Но това само може да навреди, няма да ви направи по-добри служители. Поставете си ограничения и не работете преди лягане.

3. Те не тренират

Упражненията сутрин или през деня могат да помогнат за по-добрия и качествен сън, но тренировките късно през деня могат да имат обратен ефект. Много хора се опитват да спортуват през нощта с цел „да се изморят“, но неволно правят по-трудно заспиването.

4. Избягват напрегнатите разговори

Опитайте се да избегнете разгорещен разговор с половинката си преди лягане. Както се казва, никога не си лягайте ядосани или лошите чувства ще се превърнат в негодувание. Има изследвания в подкрепа на идеята, че отрицателните емоционални спомени са по-трудни за преглъщане след нощен сън.

5. Те не консумират кофеин

Избягвайте да пиете кофеинови напитки след 14:00 – кафе, сода, студен чай, предварително обработени напитки или енергийни напитки, те действат като стимулант. Кофеинът блокира аденозиновите рецептори, а аденозинът играе роля в хомеостазата на съня.

6. Избягват да пият алкохол

Някои хора смятат, че чашка-две ще ги отпусне преди лягане. Това е така, но води до нарушаване на съня по-късно.

7. Те не използват електронни устройства (без филтър за синя светлина)

В циркадната наука се използва терминът „цайтгебер“ – или„ даряващ време“, за да се опишат сигналите, които ни помагат да се включим в 24-часов цикъл. Светлината е най-мощният цайтгебер, който сигнализира на мозъка да остане буден.

Продължителното излагане на ярка светлина около лягане ни държи будни и намалява количеството сън, което получаваме. Излагането на светлина през нощта също така потиска естественото производство на мозъка на мелатонин – хормон, който се отделя в отговор на тъмнината и ни помага да заспим.

8. Те не поддържат светлините в дома си ярки

Излагането на ярка светлина потиска секрецията на мелатонин. Плюс това, промяната на циркадния ритъм (или дневния ритмичен цикъл сън-събуждане) чрез нощно излагане на светлина може да допринесе за сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Какви практически стъпки може да се предприемат, за да се избегне ярка светлина? Намалете интензитета на светлините в дома, с изключение на няколко лампи, няколко часа преди лягане.

9. Те не прекарват дълго време будни в леглото

Не прекарвайте повече време в леглото, отколкото наистина ви е необходимо. Цялото допълнително време в будно състояние кара мозъка да започне да развива асоциация, че леглото е място за будуване. Но това, от своя страна, може да доведе до лошо качеството на съня

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *