Toзи симптом с пръстите на ръцете издава диабет

Симптом, свързан с дланите ни, издава опасното високи нива на кръвната захар – до този извод стигнаха учени.

Хората с диабет развиват синдром на скованата ръка, известен още като диабетна хейроартропатия. Това оплакване се изразява с неподвижност на ставите. Според експерти първоначално то се появява с усещане за скованост в малкия пръст, а след това може да засегне и останалите пръсти. В същото време кожата на ръцете се усеща удебелена или восъчна при допир, пише сайтът Actualno.com.

С помощта на прост трик можете да се тествате за наличието на болестта, като се опитате да съберете дланите си. Ако пръстите ви не се докосват, трябва да посетите лекар.

Също така е необходимо да сте нащрек, ако по кожата на клепачите ви се появят малки жълтеникави плаки или червеникаво-жълти подутини.

Какво причинява този синдром?

Факторите, които могат да засилят развитието на диабетна хейроартропатия, са свързани с гликозилирането – това е процесът на свързване на захарните с протеиновите молекули.

Според д-р Хари Белчер, промените в състава на колагена, които водят до анормално натрупване на протеини в телесната тъкан, могат да провокират това състояние.

Диабетната микроангиопатия и диабетната невропатия също се считат за един от факторите, допринасящи за синдрома на скованата ръка при диабетиците.

Как се лекува дибаетната хейроартропатия?

Не е известно какво причинява синдрома на скованата ръка при диабетиците, но поддържането на нивата на кръвната захар под контрол се препоръчва като превантивен метод.

Освен това се препоръчват упражнения, които поддържат силата и гъвкавостта на ръцете, като хвърляне и хващане на топка.

Въпреки това никога не трябва да претоварвате ръцете си и да спрете незабавно, ако почувствате болка.

В противен случай вашият лекар може да ви назначи физиотерапия, ако симптомите и ограничената подвижност на ставите причиняват силен дискомфорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Защо е полезно да се яде малко лук преди лягане?
Next post Канген водата е особено подходяща за превенция срещу стрес