Гарам масала – миксът от подправки за повече вкус и здраве

Вероятно сте чували за нея, може би дори сте поглезили сетивата си. Гарам масала – уникална смес от подправки, която може да закупите от супермаркетите, специализираните магазини за здравословни храни, биомагазини. По отношение на това какви подправки влизат в различните гарам масали, които се предлагат, вариациите са много.

Обикновено една кутийка/бурканче с гарам масала съдържа 10 или повече различни подправки, сред които канела, карамфил, кимион, индийско орехче, кориандър, хималайска сол, червен пипер и други. Някои съставки са отгледани в Индия, други не, но като цяло гарам масала се приема като индийски микс от подправки. С нея може да се овкусяват индийски ястия, но и не само. Тук може да видите една чудесна рецепта с гарам масала, пише Аз-жената.

Но освен че прави ястията „по-цветни“ откъм вкус, този микс от подправки има и ползи за здравето. Вижте някои от тях.

Подобрява „храносмилателния огън“ „Агни“

Според аюрведа, гарам масала има способността да загрява тялото и да подобрява храносмилателния огън. Индийската практика за добър живот аюрведа учи, че трябва да осигурим на тялото си правилния вид и количество затоплящи храни, за да поддържаме оптимален храносмилателен огън.

Твърди се, че гарам масала спомага точно за това, като повишава телесната температура и следователно повишава метаболизма. Това предотвратява бавното храносмилане и натрупването на токсини в тялото, които са резултат от нарушения в този храносмилателен огън.

Намалява риска от запек

Тъй като консумацията на гарам масала спомага за подобряване на храносмилането, намалявайки времето за храносмилане, това от своя страна е отлично за намаляване на вероятността от запек. Запекът води до натрупване на токсини в тялото. Също така, редица изследвания показват, че неконсумирането на подправки води до нарушаване на стомашно чревния транзит.

Бори се с диабета

Почти всяка гарам масала съдържа канела, която е суперподправка. Ползите за здравето от канелата са научно доказани. Способността ѝ да намалява риска от диабет и естествено да понижава кръвната захар при диабетици е наистина впечатляваща.

Множество научни изследвания показват потенциалната способност на канелата да помага за понижаване на нивата на кръвната захар. Учените смятат, че канелата може да подобри чувствителността към хормона инсулин, който е жизненоважен хормон, необходим за поддържане на балансирани нива на кръвната захар.

За цялостно здраве

Миксът от подправки наречен гарам масала ни осигурява мощни антиоксиданти, действа противовъзпалително, антидиабетно, антимикробно, противораково в организма. Също така се смята, че допринася и за понижаване на липидите, намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Според някои западни данни консумацията на гарам масала действа и срещу неврологични заболявания като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *