Диабетът и храненето – как да се справим

Диабетът е коварно заболяване, от което страдат повече от половин милион българи. Освен тях има и хора, които още не са диагностицирани и дори не подозират, че това състояние може да им докара много по-тежки здравословни проблеми. Често диабетиците развиват бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, когато кръвната захар не се контролира.

Съществува възможност да се намирате в преддиабетно състояние, при което нивата на кръвната захар редовно са по-високи от нормалното. В такъв случай това може да ви докара диабет от втори тип. Това е моментът, при който тялото става невъзприемчиво към инсулина, който превръща глюкозата в енергия. Възможно е организмът да спре да произвежда инсулин. Затова не подценявайте симптомите, макар те да са малко. Умората, непрекъснатата жажда, наднорменото тегло, недостатъчното наспиване, а често и пушенето могат да отключат това заболяване.

Както много други неща и тази болест може да се контролира. Диабетиците трябва да избягват няколко определени храни, за да поддържат метаболизма си в синхрон. Експерти съветват хора в такова състояние да ядат питателна храна, но съобразена със заболяването.

Лакомства като бисквити, торти, бонбони и сладкиши са от забранените храни за диабетици. В тях има голямо количество бяла захар, която затруднява производството на инсулин от панкреаса, който противодейства на високите нива на захарта в кръвта. Специалисти препоръчват лакомствата да бъдат заменени с такива, в които няма захар. Пресните плодове могат в много случаи да заменят сладкишите.

На диабетиците също е забранено да консумират безалкохолни напитки, които съдържат високи нива на захар и калории. И те като сладкишите повишават нивото на кръвната захар, което е проблем за диабетиците. Содата и другите напитки, в които няма захар, са разрешени обаче.

За съжаление и сладоледът е от храните, които не са за препоръчване на хора в преддиабетно състояние и с диабет. И в него захарта е с високо съдържание. Това е десерт, който повишава нивото на кръвната захар бързо. Но и тук има решение, защото в момента на пазара се продават сладоледи с намалено съдържание на захар и замразено кисело мляко без захар.

Бялата захар в големи количества не се препоръчва, а когато ви се налага да си подсладите кафето, чая или храната използвайте кафява захар или изкуствен подсладител. Но и той трябва да се консумира умерено.

За хората, страдащи от диабет или в преддиабетно състояние е важно да не пропускат закуската. Тя е от значение, за да може мозъкът и мускулите да функционират правилно. Междинните закуски – преди и след обяд също са важна част от здравословното хранене на диабетиците. По това време е най-добре да се консумират плодове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Този чай е панацея срещу подути крака
Next post Хранителна алергия или хранителна непосимост?