Домашни начини за предпазване от зъбен камък

Тъй като зъбният камък представлява минерализиране на зъбната плака, предпазването от натрупване на зъбен камък е насочено към борбата със зъбната плака. Познати са много алтернативни методи и средства за предпазване от натрупване на зъбен камък: пчелен мед, жабурене с някои отвари, сода бикарбонат, ксилитол, ябълков оцет и др.

Отвари за предпазване на зъбен камък

За намаляване на отлаганията от зъбен камък, след миене на зъбите с четка и паста за зъби, се правят жабурения със следната отвара: четири супени лъжици цвят от липа, четири супени лъжици пача трева, пита слънчоглед (без семките) се заливат с 1,5 литра вода и се вари двайсет и пет минути. След изстиване се прецежда и се използува за жабурене.

Друга отвара, която предпазва от натрупване на зъбен камък е следната: липов чай (две супени лъжици цвят в половин литър вода врат пет минути) се смесва с едно зърно калиев хиперманганат. От течността, която се получава, се наливат по четири супени лъжици в чаша топла вода. Отварата се разбърква и с нея се изплаква устата, след като зъбите са предварително измити.

Сода бикарбонат

Содата бикарбонат също се включва в алтернативни методи за предпазване от натрупване на зъбен камък. Тя има противокиселинен ефект – тя прихваща йоните, които създават киселинна среда, и да ги неутрализира. От друга страна тя почиства и полира зъбния емайл. Тези качества превръщат содата бикарбонат в средство за борба срещу натрупването на зъбния камък.

Ксилитол за зъбен камък

Ксилитолът е захарен алкохол, който се използва за подслаждане. При честа употреба потиска ръста на бактериите, намиращи се в устната кухина и намалява зъбният налеп, а оттам и натрупването на неприятния зъбен камък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *