Ето какви прегледи трябва да си правим след 40 години

Ето какви прегледи трябва да си правим след 40 години

След 40-годишна възраст рискът от развитие на много патологии нараства, затова е важно да се правят няколко задължителни прегледа, съветват специалистите. Първият от тях е пълната кръвна картина.

С помощта на този анализ можете да идентифицирате много заболявания, включително анемия, левкемия и кръвни инфекции. Той също така предоставя данни за количеството на различните компоненти, съдържащи се в кръвта. Например червени кръвни клетки и хемоглобин, които носят кислород. Или тромбоцити, които осигуряват коагулация на кръвта и заздравяване на рани.

Също така трябва да се проверява и кръвната захар: Хроничното ѝ повишаване е признак за диабет и може да доведе до инсулт, инфаркт и други сериозни последици. Ако нямате наличен проблем, правете си тест за кръвна захар на всеки три години.

Сърдечносъдовият преглед също попада в графа „задължителни“, защото болестите на сърцето често протичат без ясно изразени симптоми, така че, за да ги идентифицирате, трябва да преминете през изследвания. Кръвното налягане трябва да се измерва поне веднъж месечно, тъй като високото такова е един от основните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания (инфаркт, инсулт). С помощта на електрокардиограма могат да бъдат открити нарушения на сърдечния ритъм, стесняване на артериите и структурни сърдечни нарушения.

Също така трябва да вземете анализ за холестерол веднъж на всеки пет години. Ако сте изложени на риск, тогава това трябва да се проверява на всеки една до две години.

Последното препоръчително изследване след 40-годишна възраст е онкоцитологична намазка. Този анализ е само за жени. Той се взема за своевременно откриване на предракови промени във влагалището и шийката на матката. Експертите съветват да се направи такава проверка заедно с HPV анализ (човешки папилома вирус), тъй като това е основната причина за рак на шийката на матката.

Също така жените след 40 години трябва да се подлагат на мамография всяка година, за да открият навреме рака на гърдата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *