Кихането в днешно време: Дали е COVID-19 или алергия?

В днешния свят при всяко кихане, кашлица или гъделичкане в гърлото много хора се чудят: COVID-19 ли е или алергия? При хората със сезонна алергия този въпрос може да причини много стрес.

Д-р Сара Нараян, специалист по алергии и имунология, изброява начините да разберете дали страдате от алергия, настинка или грип, или дали трябва да се обадите на лекар, за да се изследвате за COVID-19.

Имали ли сте алергии в миналото?

Ако страдате от хрема и сте човек, който често има симптоми на алергия през пролетта, тогава алергията е вероятният виновник. Въпреки че понякога и при COVID-19 могат да се появят кихане, хрема и сърбеж в очите, това обикновено не е начина, по който това вирусно заболяване започва.

Ако се чувства като алергия, вероятно е алергия. Няма да е зле, обаче, да се доверите на инстинктите си. Ако алергията ви се усеща по-различно от обикновено, може би трябва да направите консултация със специалист, преди да предприемете каквото и да е.

По какво симптомите на коронавируса се различават от симптомите на алергия?

COVID-19 се проявява по различни начини при различните хора, но сухата кашлица, главоболието, температурата, смазващата умора и загубата на обоняние са пет от честите симптоми на инфекцията. За разлика от грипа, който обикновено се появява бързо, симптомите на коронавируса може да идват един по един в продължение на няколко дни, често започвайки с умора или лека кашлица.

Други често срещани симптоми на COVID-19 включват стягане и тежест в гърдите, чувство на недостиг на въздух при активност и зачервени очи.

Алергия

Симптомите на алергия варират от леки до тежки и могат да се появят сезонно или да са налице целогодишно. При пациенти с астма алергиите може да причинят кашлица, хрипове и задух.

Алергиите са причинени от имунната система, която реагира прекомерно на нормалните неща в средата, която ви заобикаля – като полени, прах, плесени, домашни любимци – и не са заразни. Лекарствата обикновено облекчават симптомите, а алергичната имунотерапия често може да помогне на пациентите да намерят дългосрочно облекчение.

Чести симптоми на алергия:
– Кихане;
– Течащ или запушен нос;
– Сърбеж или сълзене в очите;
– Сърбеж в носа или ушите;
– Изтичане на воднист секрет от носа (което понякога може да е причина за възпалено гърло);
– Лека умора.

Кои са общите симптоми при алергия и коронавирус?

Кашлица, хрема и задух може да се случат и в двата случая. Конюнктивит (розово око) също е възможно да се появи и при двете заболявания.

Какви симптоми е по-малко вероятно да бъдат усетени при COVID-19?

Кихането само по себе си е необичайно за ковид. То може да се случи, но обикновено би било придружено от други симптоми.

Основни моменти за определяне на COVID-19 или алергия:

1). Минала история.

– Често хората с алергии имат анамнеза за сезонни алергии.
– Симптомите на алергия са по-дълготрайни от вирусните симптоми.

2). Симптомите на алергия често реагират на лекарства за алергия.

3). Алергиите обикновено карат хората да имат сърбежи. Сърбежът не е симптом на вирусно заболяване.

4). Пациентите с алергии не развиват треска. Често хората с COVID-19 имат висока температура.

5). Пациентите с алергии също могат да имат астма, която да е причина за кашлица, задух, стягане в гърдите и хрипове. COVID-19 обикновено не причинява хрипове.

Какви симптоми никога не са причинени от алергии?

Някои симптоми на ковид, които никога не биха били причинени от алергии, включват висока температура, тежка умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и коремни спазми.

Склонни сме да усещаме алергии в областта на главата, носа, очите и гърлото. Макар че е вярно, че лекият COVID-19 понякога може да причини само симптоми на горните дихателни пътища, това е заболяване на цялото тяло

Какви други въпроси трябва да си зададете?

Колко зле се чувствам? Симптомите на алергия са доста постоянни, но се влошават, когато има много полени. Ако се разболявате прогресивно, това е знак, че вероятно не става дума само за алергии.

Помагат ли лекарствата за алергии?

Ако облекчат симптомите ви, едва ли сте се заразили с коронавирус.

Поемам ли рискове, които биха могли да ме изложат на COVID-19? Спазването на социална дистанция и личните предпазни средства трябва да са част от вашата рутина, за да си спестите както усложнения с алергията, така и зараза с COVID-19.

Начини за справяне със сезонните алергии

По същество, начините да се предпази и да се справи човек с алергия много приличат на тези, които хората от цял свят спазват заради пандемията.

– Носете шапка и слънчеви очила, за да предотвратите попадането на полени в очите.

– Свалете дрехите си веднага щом влезете на закрито и ги изперете, за да премахнете алергените.

– Оставете обувките на прага, така че да не разнасяте алергени през дома.

– Измийте ръцете и лицето много добре веднага щом влезете отвън.

– Носете маска непрекъснато. Маската предотвратява контакта не само с вирусите, но и с алергените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *