Питаме специалистите: Има ли ранни признаци карциномът на ларинкса?

По повод писмото на наш читател, който ни задава много въпроси за карцинома на ларинкса, потърсихме за коментар доц. д-р Валентин Стоянов, д.м. – специалист по ушно-носно-гърлени болести в Стара Загора. Той е ръководител на Катедрата по оториноларингология и дерматовенерология в МУ на Тракийския университет.

– Доц. Стоянов, преди да преминем по същество, искам да ви попитам кои заболявания от вашата обширна медицинска област предполагат оперативна намеса?

– Формално бих предпочел да ги разделим на две групи – при деца и при възрастни, тъй като нещата са различни. При децата акцент се слага основно върху заболявания, като чести ангини, както и уголемена трета сливица. Уголемената трета сливица например пречи на развитието на слуха, създава дискомфорт при дишането и води до чести заболявания на долните дихателни пътища. Ето защо е редно да се предприеме оперативното й отстраняване. Подобна е ситуацията и с другите детски заболявания в тази област – когато децата боледуват често, когато имат безапетитие и други нарушения, се предприема операция, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения.

– Тези операции рутинни ли са, или има нови технологии и за тях?

– Тези операции са рутинни, новото и различното е в техниката и технологиите. Именно с новите технологии се цели по-малко кървене – както по време на операцията, така и след нея.

– Кое е най-проблемното заболяване при възрастните, което не търпи отлагане, а изисква незабавна операция?

– Когато говорим за възрастни, там големият проблем остава карциномът на ларинкса, което е тежко, инвалидизиращо заболяване. За съжаление то в повечето случаи се диагностицира на по-късен етап.

Казвам за съжаление, защото ако успеем да го хванем в ранен стадий, преживяемостта след операция е много голяма. Практически тези болни можем да ги приемем за оздравели. Това от една страна. Второ – при навременна операция имаме възможност да запазим и гласа на тези хора, което обуславя социалната им функция. Това е много важно за комуникациите въобще. Докато в напредналите стадии и операцията е по-тежка и рискова като интервенция и като следоперативен период. А и пациентите остават трайно без глас, което до голяма степен затруднява както комуникациите, така и социалната им функция.

– Има ли ранни признаци това заболяване? С какви симптоми се проявява?

– Всяка загуба на гласа или дисфония, както ние наричаме състояние на дрезгавия глас, което продължава повече от 2-3 седмици, е сигнал, че е възможно този човек да има карцином на ларинкса – на гласните връзки. Обикновено от това заболяване страдат мъже, които злоупотребяват с тютюнопушенето и това е категорично доказано. Съчетанието тютюнопушене с алкохол също е една от причините, но не трябва да се неглижират и професионалните вредности в някои производства. Особено тези, при които се съдържа т.нар. 3,4 бензпирен – канцерогенно вещество.

Вредна е работата в асфалтовите производства и в много други, разбира се. В такива ситуации пострадалите волно или неволно инхалират тези пари, като в резултат на това може да се развие този неопластичен процес. Пак ще повторя, че именно дисфонията, т.е. дрезгавият глас е първата сигнална лампичка, която трябва да накара човека да търси специализирана лекарска помощ.

Има, разбира се, и други, но бих ги нарекъл дискретни или нетипични, защото това са усещането за чуждо тяло и сутрешната кашлица. Обикновено самите пациенти не обръщат внимание и казват – а, то това е тютюнджийска кашлица, от цигарите. А то всъщност е още един сигнал за подобно състояние. И пак казвам – хубаво е болестта да се хване в този ранен стадий, тогава и резултатът от лечението е много-много по-добър.

И в това отношение липсва профилактиката. По принцип мъж, пушач, навършил 40 години, трябва периодично да се преглежда. Защото жените, въпреки че и те пушат не по-малко, на този етап статистиката показва, че те много по-рядко страдат от това заболяване. Но това вече са по-тънки неща, може и хормоналните характеристики да са намесени.

– Кои са най-честите ви пациенти през този сезон?

– През този сезон възрастовата характеристика е доста разнообразна, защото преобладават вирусните инфекции, а те за съжаление увреждат както горните дихателни пътища, така и слуховия нерв понякога. Особено що се отнася до грипните инфекции.

– Доц. Стоянов, моля ви да разрешите един спор да го нарека: горещ, топъл или студен чай е полезен при болно гърло?

– При гърлобол не бива да се пие нито горещ, нито студен чай, нека е приятно топъл. Да не се търси този “ефект” на много горещия чай, който може да предизвика допълнително болки, изгаряния и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *