Само кафето на джезве е полезно за сърцето

Учени от университета в Гьотеборг в Швеция са определили най-добрия начин за приготвяне на кафе, което намалява риска от сърдечни заболявания. В проучването са участвали 508 747 мъже и жени на възраст 20-79 години. Доброволците попълнили въпросници за количеството и вида на консумираното кафе и били събрани данни за променливи, които могат да повлияят както на консумацията на напитки, така и на сърдечните заболявания.

Тези допълнителни фактори включвали тютюнопушене, образование, физическа активност, ръст, тегло, кръвно налягане и холестерол. Здравето на доброволците се следило в продължение на 20 години. „Нефилтрираното кафе съдържа вещества, които увеличават холестерола в кръвта.

Използването на филтър ги елиминира и прави по-малко вероятно настъпването на сърдечен удар и преждевременна смърт“, казва авторът на проучването Даг Теле, преподавател във Факултета по обществено здраве на Университета в Гьотеборг, Швеция.

„Изследването ни дава силни и убедителни доказателства за връзката между начините на приготвяне на кафе, сърдечните удари и дълголетието“, добавя той. Изследването установява още, че кафето, приготвено чрез варене или в преса за кафе, увеличава риска за сърдечни болести. Полезно е единствено това, направено на джезве, известно у нас като турско кафе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Дядо Влайчо лекува болни от отвъдното!
Next post Как да спрем аритмията за секунди?