Чесънът сваля температурата по-бързо от хапче

Повишената температура е естествена, защитна реакция на организма, посредством която той се бори с налична инфекция. И въпреки че понякога свалянето на високата температура не се препоръчва, тъй като тя цели да унищожи болестотворния причинител, след определени стойности (38,5 ºС) тя може да бъде опасна. За нормална се приема телесна температура около 36,8 ºС, но тази стойност търпи леки вариации при деца и възрастни през различните части на денонощието, както и при отделните индивиди.

Когато температурата мине допустимите стойности, на помощ идва чесънът. Той насърчава изпотяването и по този начин понижава телесната температура. Освен това помага за елиминиране на вредните токсини от организма и ускорява възстановяването. Стрийте една скилидка чесън и я залейте с една чаша вода.

Оставете да се накисне за около 10 минути, прецедете и пийте бавно. Пийте от този лек два пъти на ден и още на следващия ден ще се почувствате по-добре. Друг вариант е да затоплите леко смес от две стрити скилидки чесън с две супени лъжици зехтин. Нанесете сместа върху стъпалата, като оставяте някои места ненамазани, и покрийте с бинт, за да задържите парчетата чесън на краката.

За някои хора това се оказва достатъчно да се справят с треската само за една нощ. Може вместо чесън да използвате кромид лук – обелете го и го нарежете на филийки. Поставете няколко резена на стъпалото и обуйте чорапи отгоре. Останете така около половин до един час.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *