Чудният Бял трън спасява пиещите от цироза

По пазарите си пробива път маслото от Бял трън – един доста стар продукт, който обаче едва сега добива по-голяма известност.

Причината е, че все повече хора имат проблеми с черния дроб, които са причинени от застояването в къщи и по-редовната употреба на алкохол. Бе представен на фермерския пазар преди няколко дни.

„Тези, които имат проблеми с черния дроб знаят добре маслото от Бял трън. Другите едва сега научават за него”, казва Мирчо Мирчев, който работи във фирма за отглеждане и обработка на Бял трън в Северна България.

От растението се произвеждат всички медикаменти, които касаят черния дроб. Растението се нарича още и Млечен бодил.

Много хора го бъркат с магарешкия трън. От едно ботаническо семейство са, но са напълно различни. Основната медицинска съставка на Белия трън е селимарина.

Освен, че изчиства организма от токсини, той помага и за белтъчния синтез на чернодробните клетки, ако черният дроб е увреден. Селимаринът го регенерира.

Компанията му е засадила 5000 декара Бял трън в Русенско. Там климатът и природните дадености са най-добри за тази култура. С комбайни се събират семената, които растат в чашката му.

Корените на Белия трън са отровни. Маслодайността му е 20 литра от 100 килограма семена.

Най-ниската цена на литър бял трън е 18 лева. Цените обаче варират до шеметните 320 лв. за литър! Не знам защо има толкова висока цена. Ние търгуваме основно с кюспето, а маслото е съпътстващ продукт. Това сваля цената на маслото”, обяснява Мирчев.

Кюспето също е много лечебен продукт. Купува се от големи фармацевтични компании за производство на лекарства.

Ако кюспето се използва за лечение, трябва да се слага една супена лъжица от него в кисело мляко. Идеята е да се поема така сурово по два пъти на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *