Шест храни и напитки, които ни карат да огладняваме

Има храни и напитки, които вместо да ни засищат, ни карат да изпитваме още по-силен глад след като ги консумираме.

Обикновено мазнините, фибрите и белтъчините (протеинът) са съставките, които карат човек да се засища. Ето защо храните и напитките, които не съдържат тези компоненти, лесно ще ви накарат да огладнеете отново скоро. Четете внимателно и избягвайте консумацията им, пише Розали.ком.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб може да бъде с високо съдържание на фибри, но той е по-преработен от други пълнозърнести храни като освен и киноа, например. Освен това с пълнозърнестия хляб липсват другите две съставки, укротяващи глада – мазнини и протеини. За да не огладнявате повече след консумацията на пълнозърнест хляб, съчетайте неговата консумация с полезни мазнини и протеини, идващи от яйца и авокадо.

Плодов фреш

Плодовете осигуряват много витамини, минерали и фибри. Плодовите фрешове трябва да присъстват във вашето меню, но не разчитайте, че те ще ви заситят. Всъщност липсата на протеин и мазнини в плодовете ще ви накара да огладнеете бързо, след като консумирате плодов фреш на гладно. Ако все пак сте гладни, но имате подръка само плодове, по-добре ги изяжте, защото по този начин те все пак са по-засищащи.

Зелени смутита

Друг „капан”, свързан с напитките и огладняването, са зелените смутита. Те са с ниско съдържание на калории, високо съдържание на плодова захар и недостатъчно белтъчини и мазнини, заради което човек огладнява дори повече скоро, след като ги консумира. Ако искате да си приготвите наистина засищащо смути, изключете плодовете от него и ги заменете само със зелени листни зеленчуци. Авокадото като плод прави изключение заради своите полезни и засищащи мазнини.

Белтъци

Въпреки че в белтъка на яйцето се съдържат от 3 до 4 грама протеин (който е засищащ), ниското количество калории и мазнини може да ви изиграе лоша шега. Ето защо, за да не огладнявате отново скоро, след като сте се нахранили само с белтъци, най-добре винаги включвайте цялото яйце в омлета си, например. Жълтъкът на яйцето съдържа хранителни вещества като полезния за очите лутеин заедно с белтъчини и здравословни мазнини.

Обезмаслени млечни продукти

Много хора избират обезмаслените млечни продукти заради вероятното по-малко количество съдържащи се калории в тях. Обезмаслените млечни продукти обаче могат да ви накарат да огладнеете много бързо, след като сте ги изяли. Обяснението е просто: Тъй като в обезмаслените млечни продукти няма мазнини, които да забавят разграждането на захарта (лактозата), тялото много бързо усвоява тази храна. По тази причина е най-добре да избирате продукти, които съдържат поне 2% масленост.

Кисели краставички

Киселите краставички, както и киселото зеле, са много полезни и едни от най-добрите естествени пробиотици. В тези храни обаче се съдържа много сол, а голямото количество натрий кара човек да се чувства по-жаден. Често хората бъркат именно жаждата с глад и консумират ненужно повече храна. За да се предпазите от „огладняване”, след като сте се хранили с кисели краставички, просто пийте повече вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *