6 грешки, които допускаме, когато сме с температура

Високата температура е защитна и нормална реакция на организма към заболяването. Ето защо лекарите не препоръчват незабавно (ако човек няма редица хронични заболявания) да я понижавате. Еякои процедури и дейности при наличие на висока температура могат да влошат здравословното ви състояние, пише zdrave.to.

• Не се лекувайте с горещи и сладки напитки

Горещите напитки провокират увеличаване на топлината на тялото, поради което температурата може да се повиши още повече. Приемането на много течности е изключително важно в този случай, но предпочитание трябва да се отдава на топлия чай, млякото, плодовите напитки, водата. Желателно е те да не са сладки, тъй като водата ще се усвои от организма, а глюкозата например в сладкото ще остане в тялото и това може да повлияе отрицателно на функционирането на бъбреците. Освен това не ви препоръчваме да пиете алкохол и кофеинови напитки при висока температура.

• Не се опитвайте да я смъквате до „нормални“ стойности

Високата температура (ако е до 38-39 градуса) при възрастен без хронични заболявания не трябва да се сваля незабавно до “нормални” стойности. Необходимо е да се даде време на тялото, за да сработи имунната реакция. Ако здравословното състояние се е подобрило и е настъпило облекчение, а температурата е спаднала с 1,5-2 градуса, това вече е достатъчно, за да се предотвратят усложненията от хипертермия.

• Не се обтривайте с алкохол или оцет

Алкохолсъдържащите вещества (включително ракията) се изпаряват много бързо от повърхността на тялото, причинявайки рязко понижаване на температурата на кожата. Това води до спазъм на периферните съдове, намаляване на изпотяването и преноса на топлина. В същото време температурата в тялото остава на същото ниво и понякога се повишава. Освен това алкохолът е токсичен и опасен за децата (той се абсорбира частично през кожата и може да проникне в кръвта, а когато алкохолът се изпари, детето може да вдиша тези пари).

Разтриването с оцет, освен описаните явления, може да доведе до изгаряния на кожата. Използвайте за тази цел само вода.

• Не се завивайте с топли дрехи и одеяла

Тялото се бори с висока температура с интензивно изпотяване. Потта, която се изпарява естествено от повърхността на тялото, охлажда организма и го предпазва от прегряване. Трупането на топли дрехи и завивки ще наруши терморегулацията.

Човек с висока температура трябва да бъде облечен в памучни дрехи, които добре абсорбират влагата, да е покрит с леко одеяло с памучен чаршаф. Сменете бельото, когато се навлажни.

• Не забравяйте да проветрявате стаята

Не допускайте в стаята да има сух, застоял въздух, тъй като това е благоприятна среда за растежа на бактерии и вируси. Дори когато имате висока температура, трябва постоянно да проветрявате стаята. В този случай въздухът не трябва да бъде прекалено нагряван и овлажняван, тъй като твърде високата влажност може да попречи на изпаряването на потта и следователно – на естественото охлаждане на тялото.

• Не сваляйте температурата на децата с аспирин

За понижаване на температурата трябва да се използват антипиретични лекарства. Но към аспирина се отнасяйте с повишено внимание: той причинява развитие на остра чернодробна недостатъчност при деца (синдром на Рей). Трябва да се използва внимателно и от възрастни, тъй като лекарството има много странични ефекти, особено от страна на стомашно-чревния тракт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *