Бабите: Корени от слез са цяр за хронична кашлица

Кашлянето представлява рефлекторно действие, прочистващо дихател-ните пътища от дразнители и излишна слуз. Сухият или задименият въздух, газовете, отделяни от превозните средства, химическите пари, слузта от носните ходове, стичаща се в гърлото, а също алергия или инфекция на дихателните пътища могат да предизвикат кашляне. Кашлицата бива влажна – с отделяне на слуз (храчка) – и суха.

Най-честата причина за кашлицата е инфекция на горните дихателни пътища като настинка, грип или бронхит. Възпалението води до дразнене и оток на лигавицата на горните дихателни пътища, а понякога и повишено образуване на слуз, която се изхвърля във вид на храчки. Сухата кашлица може да се дължи на астма, при която се стесняват бронхиолите (разклоненията на бронхите) в резултат на алергична реакция към дадено вещество във въздуха (цветен прашец или домашен прах).

Кашлицата се среща по-често през зимата или в райони със силно замърсен въздух. Други причини за поява на кашлица са поради бронхиолит (вирусна инфекция на бронхиолите), остър бронхит (възпаление на бронхите – големите въздушни пътища в белите дробове) се получава вследствие на вирусна или бактериална инфекция.

Вирусният бронхит обикновено предизвиква умерена кашлица с храчки, конто са в незначителни количества или са безцветни. При бронхит от бактериална инфекция, чието лечение изисква антибиотици, е налице по-силна кашлица с гьсти зелени или жълти храчки.

Хроничният бронхит, при който се наблюдава упорита кашлица с отделяне на храчки, почти винаги се свързва с тютюнопушенето. Вирусните или бактериалните инфекции на белите дробове (пневмония, туберкулоза) предизвикват болезнена кашлица с отделяне на храчки.

Ето и три бабини рецепти за лек при хронична кашлица:

  • Смесват се корени и стръкове от слез, корени и стъбла от свирчов цвят, цвят от липа, цвят от бъз, цвят и стъбла от коприва, цвят от подбел. По 10 грама от всички билки се варят в 1200 мл вода или прясно мляко, прибавя се 40 грама захар или мед. Всичко това ври докато разтворът остане 800 мл. Прецежда се и се изпива по 400 грама преди и 400 грама след хранене. Пие се топъл. Тази доза се пие по-дълго време.
  • 1 супена лъжица ситно нарязани корени от коприва се варят в 500 мл прясно мляко или вода като се прибавят 2-3 лъжици мед. Вари се докато млякото или водата остане 250 грама. Това е дозата за един ден. Пие се топло и сутрин преди хранене около 20-30 дни. Не се консумира солено, кисело и люто. При катар на гърлото се взема сок от прясна краставица и се размесва с мед. Пие се по 30 грама от сместа по 3 пъти на ден преди хранене.
  • Чист боров катран се мие докато получи жълт цвят, само тогава той е пречистен от други примеси. От пречистения катран се взема по една чаена лъжица и се смесва с 300 грама прясно мляко, слагат се 4 бучки захар. Това е дозата за един ден. Пие се сутрин преди хранене, а вечер след това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Страховита болест започва с промяна в очите и гласа
Next post Защо са толкова полезни бобовите растения?