Безопасно ли е яденето на суши?

Много хора обичат японската кухня, но трябва ли да се притеснявате от рисковете за здравето, които крие консумацията на суши? Листерия, салмонела и тения са само някои от рискове, които биха ви накарали да помислите добре преди да си поръчате суши.

Суши е екзотична, модерна, но е и проблемна храна, тъй като се прави предимно от сурова риба. А суровата риба може да съдържа паразити, бактерии и вируси.

Болести, свързани с консумацията на суши

Едно често срещано заболяване, свързано с консумацията на суши, е анисакиазата. Причинява се от консумация на риба, заразена с паразитен червей, който се прикрепя към хранопровода, стомаха или червата и може да причини хранително отравяне.

Най-добрият начин да се предотврати заболяването е напълно да се избягва консумацията на сурова или недопечена риба или калмари. Въпреки че болестта не е особено често срещана, тя става все по-разпространена, показва проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.

Листерията е друга често срещана зараза, която сушито и пушените морски дарове, могат да причинят. Поради тази причина се препоръчва на бременните жени да избягват да ядат такива храни.

Живакът, паразитите, бактериите и хранителните заболявания са само част от рисковете за здравето, които яденето на суши може да причини

Да, суши звучи като бързо и лесно хранене, но действително крие значителни рискове за здравето, освен изброените в началото на статията. От една страна, всички риби съдържат някакво количество живак. По-голямата част от рибата, която се използва за приготвянето на суши, рулца и сашими, е едра риба, като риба тон, лаврак и омар. Тези риби имат най-високо количество живак. Симптомите на живачна токсичност включват проблеми с паметта, мускулна слабост, изтръпване, тремор и раздразнителност. Ако не можете да се откажете от сушито, тогава поне изберете морски дарове, които съдържат по-малко живак, като сьомга и скариди.

Както вече стана ясно, яденето на сурово суши ви излага на риск от инфекции. Съществуват редица различни видове паразити, освен листерията, които се откриват в суровата риба, и които могат да причинят сериозни заболявания. Например тенията, която преди се е откривала само в риба от Азия, като пъстърва, щука и морски бас, сега я има и в сьомгата от Аляска, която минава за сравнително „чиста“ риба.

След като сте яли суши, може да се окаже, че сте се заразили и със салмонела.

Дори вирусни инфекции като норовирус са свързани с консумацията на сурово суши

Излагането на токсини от суши е значително. Установено е, че ПХБ (полихлорирани бифенили) и пестициди замърсяват рибата, отгледана в рибарниците, както и дивата риба, която свободно плува в реки, морета и океани.

Цигуатоксините са токсини, произведени от микроорганизмите на морските водорасли, които въздействат на рибите, които се хранят в близост до рифове, като червен щрауп и баракуда. Токсинът, подобно на живака, се намира в по-едрите риби и не се унищожава при готвене.

Той може да предизвика стомашно-чревни, сърдечни и неврологични симптоми и е свързан със състояние, известно като синдром на хроничния възпалителен отговор (CIRS).

Защо сушито не е безопасна храна?

Суши определено не е здравословна храна. Преди стотици или хиляди години, когато водите са били чисти и незамърсени – да, но не и сега. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, което е полезно за сърцето и мозъка, но предвид броя на потенциалните рискове от консумацията на риба, вероятно е най-добре да закупите висококачествена хранителна добавка с рибено масло, която е строго тествана, за да гарантира, че е без живак и други токсини.

Как да намалите вредата от консумацията на суши?

Най-добрият начин да се смекчат рисковете за здравето е да не се яде суши. Ако не сте готови да се откажете от него, имайте предвид няколко неща:

1. ИЗБЕРЕТЕ СИГУРЕН РЕСТОРАНТ: От гледна точка на паразити и инфекции изберете реномиран ресторант и разберете как обработват рибата, преди да я превърнат в суши. Рибата трябва да бъде замразена на мига и да се съхранява в търговски фризер за най-малко 15 часа, за да измрат каквито и да е паразити.

2. ИЗБЕРЕТЕ МАЛКИ РИБИ: За да избегнете по-високата концентрация на живак и други токсини, изберете по-дребна риба, която естествено ще съдържа по-малко количество токсини.

3. ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДОСТАВЧИЦИТЕ: Уверете се, че ресторантите не купуват риба от проверени доставчици и избягвайте да ядете риба, която може да не е била държана на студено.

4. Яжте СУШИ БЪРЗО: Яжте суши веднага и не го оставяйте дълго на стайна температура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *