Билки, които облекчават болестта на Бюргер

Болестта на Бюргер (Buerger’s Disease) се нарича още облитериращ тромбангиит (Tromboangiitis obliterans) и представлява системно съдово заболяване с неясни причини. Засегнатите са предимно млади мъже, пушачи. Пациенти, прекарали измръзвания или травми на долните крайници, са обикновено с утежнена еволюция на заболяването. След 45-50 годишна възраст болестта на Бюргер се влошава и от развиващата се атеросклероза на кръвоносните съдове.

Симптоми при болестта на Бюргер

Те зависят от нивото на засег­натите артерии, както и от периартериалните възпалителни изменения и сраства­ния, в които са обхванати и периферните нерви. Възпалител­ният процес на артериите засяга и другите елементи на съдово-нервния сноп, пре­димно съпътстващите вени, израз на което (и характерен белег на заболяването) са т. нар. мигриращи флебити (Phlebitis migrans, phlebitis saltans). Друг ха­рактерен белег е, че са засегнати предим­но периферните артерии на стъпалото и подбедрицата, постепенно се обхващат и магистралните артерии.

Заболяването има хронично протичане, с периоди на ремисии и изостряния. Типичните симптоми на облитериращият тромангиит са болки, посиняване и чувство за студенина по периферните части на крайниците. Леките субективни оплаквания в началото, съпроводени с трофични промени, могат бързо да променят характера си в злокачествен и да завършат с мъчителни разязвявания и гангрена на краката (пръстите и стъпалото) в терминалния стадий.

Народни рецепти срещу болестта на Бюргер:

  • Смесват се 30 грама листа от смокини, 30 грама корен от блатен тъжник, 30 грама плод от хвойна, 30 грама стръкове от камшик, 30 грама стръкове от ветрогон, 30 грама листа от подбел, 30 грама плодове от кориандър, 30 грама цвят от лайка, 30 грама корени от кръвен здравец. 2 супени лъжици от билката се варят 10 минути в 500 мл вода. Киснат половин час и след прецеждане се пие по една винена чаша 4 пъти на ден преди хранене като само сутрин не трябва да е на гладно.
  • Взема се една супена лъжица синапено брашно и се смесва с вода докато стане на каша, намазва се върху мокра изстискана кърпа и се налага на болното място. След престояване 1 час кърпата се маха и мястото се намазва със свинска мас или олио. Манипулацията се повтаря ако е необходимо.
  • 4-5 глави лук, смлени или смачкани, размесени с една лъжица сол също помагат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *