Бразилският орех стимулира мъжката потентност и е силен антиоксидант

Няма по-добър начин човек да си набави селен от това да яде бразилски орех. Селенът е микроминерал, който е необходимо да се приема чрез храната всекидневно, но само в много малки количества (50 микрограма или по-малко). Той обаче е много важен за организма, защото е свързан със синтезирането на ключови антиоксидантни ензими. Освен това е важен за доброто функциониране на имунната система и на щитовидната жлеза.

Бразилският орех е дърво, което достига до 50 м височина, а диаметърът на стъблото достига два метра. Това го прави един от най-масивните дървесни видове в цяла Южна Америка. Плодовете на този интересен орех много приличат на външен вид на зрял кокосов орех, а теглото често достига до два килограма. Във вътрешността си по-скоро прилича на плода на какаото, защото в нея са разположени множеството ядливи семена, обвити в черупки. Няма значение, че на много езици името е преведено като орех, но всъщност представляват семена.

Както вече казахме, голямото съдържание на селен в бразилския орех го прави най-богатата на този минерал храна. В него има 1917 мкг на 100 грама. Други важни минерали са фосфор, магнезий, калций и калий. В този особен орех има и витамин Е под формата на алфа-токоферол, фолати и холин.

Количеството мазнини в този орех е необичайно високо – цели 66 грама на 100. 15 грама са наситени, по 24 и 21 съответно са моно- и полиненаситените мазнини.

Бразилският орех е невероятен антиоксидант, в същото време действа благоприятно за секрецията на тироидните хормони, и предпазва от чернодробна цироза и някои видове рак, особено рак на простатата.

Витамин Е пък е изключително необходим за поддържането на целостта на клетъчната мембрана на лигавиците и кожата, също така я предпазва от влиянието на свободните радикали. Комбинацияна на вит. Е и селен в този плод е от изключително значение, тъй като заедно засилват активността на ензима глутатион пероксидаза, който предпазва организма от пораженията на оксидацията. Изследнания са доказали, че само два бразилски ореха на ден са достатъчни да набавят на организма нужното количество селен. Не само защото той е много голямо количество в този плод, но и защото най-добре се усвоява от клетките.

На вниманието на мъжете! С консумацията на бразилски орех ще стимулирате производството на тестостерон, ще подобрите подвижността и качеството на спермата и като цяло ще повлияете благотворно на мъжката репродуктивна система.

Той също така е богат на протеини и затова е един от малкото пълноценни в растителното царство. Предпочитана храна е на вегетарианците.

Консумацията на бразилски орех може да има и странични ефекти:

  • Алергичните към ядки хора е добре да не приемат бразилски орехи.
  • Още по интересно е, че хората с алергична реакция към бразилските орехи, всъщност имат един доста невероятен и в същото време уникален проблем. Това е единствената алергия, която се предава по полов път. Защо е така? Спермата на мъж, който е ял бразилски орех, може да предизвика реакция у партньорката му, в случай че тя е алергична.
  • Прекаляването с бразилски орех води до завишени нива на селен в организма, което после се изразява в умора, раздразнителност и разстроен стомах. Препоръчителната доза на селена е приблизително по 75 микрограма за мъже и 55 микрограма за жените. Една шепа бразилски орехи на ден е напълно достатъчна.
  • Бразилските орехи имат още една особеност – дърветата са изключително големи на ръст, техните коренови системи проникват надълбоко в почвата и изсмукват радия от почвата. Въпреки че съдържанието на радий е около 1000 пъти по-високо, отколкото в други ядки и семена, поет чрез бразилските орехи, той рядко се задържа в тялото.
  • В Европейския съюз са наложени изключително строги регулации във вноса на бразилските орехи, поради предполагаемото съдържание в тях на афлатоксини.

Интересно е да споменем, че най-големият износител на бразилски орехи всъщност е Боливия, а не Бразилия. В Бразилия също така е забранен добивът на дървесина от бразилския орех, тъй като е намаляващ вид.

Плодовете на дървото са доста тежки и представляват опасност за преминаващите под тях хора и превозни средства. За разлика от останалите ядки, консистенцията на бразилския орех е изключително плътна, което прави възможно потъването им във вода, а това понякога затлачва речните корита;

Бразилският орех е чудесен пример за сложната мрежа на взаимозависимост на видовете в джунглата: единствените пчели, които го опрашват, обитават само места, където вирее специфичен вид орхидея, така че дървото е косвено зависимо от цветята и впоследствие разчита на гризача агути (също единствен от обитателите на джунглата с достатъчно сила, за да счупи черупката на плода), за да разнесе семената му и да се размножи.

Поради високата си масленост бразилският орех се използва не само в хранителната индустрия, но и като смазка за часовници, суровина за бои за художници, в козметиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *