Витамин рутин – пръв приятел на витамин С

Каквото и да знаем за витамин Рутин, на първо място трябва да сме информирани, че без него няма как да абсорбираме витамин С.

А какво ни чака без него? Загуба на имунитет. Той също така допринася за нормалното ниво на кръвно налягане. Като цяло, експертите са открили, че комбинацията от двата витамина прави много за човешкото тяло. Витамин P е биофлавоноид, т.е. вещество, което забавя процеса на човешкото стареене. Ясно е, че на това място ще спре погледа си половината човечество.

В края на краищата, жените са склонни винаги да бъдат красиви и добре поддържани. Рутинът има способността да направи по-добра пропускливост на кръвоносните капиляри. Това предотвратява тяхната чупливост. В присъствието на човешкото тяло при нормални количества, витамин P прави хората активни и енергични.

Всички плодове, които могат да се считат за източници на витамин Р са в лилаво и червено. Сред зеленчуците, подходящи за набавяне на рутина са цвекло и червено зеле. Плодовете в жълто и оранжево също съдържат рутин. Те имат още флавони и флавоноиди, които са съединения с витамин Р. Не забравяйте, че ферментацията разрушава витамините.

Но най-вече рутин в природата се среща в елдата. В допълнение – ябълкова кора, цитрусови плодове, черен чай. Сред плодовете следва да добавим сливи и грозде, в които витаминът се намира в големи количества. Но сред зелени зеленчуци лидер в броя на нейните съставни витамини P е спанакът.

Както показва практиката, през зимата и пролетта недостигът на витамин P при здрави хора е нещо напълно разбираемо. По това време, нашата маса не е толкова претъпкана с много пресни плодове и зеленчуци, така че постепенно намалява количеството на витамини в организма ни.

Недостигът на витамин Р се изразява в слабост, умора много бързо. Също така, ако човек забелязва болка в краката по време на ходене, появата на малки, но постепенно увеличаващи се кръвоизливи по кожата, както и кървене на венците, може спокойно да се допусне, че има проблем с рутина – витамин P. В този случай е необходимо да се предприемат спешни мерки, а именно да се запълни липсата на този витамин с всички възможни средства. Иначе тези симптоми могат да се увеличат.

Но излишък на рутин в човешкото тяло, все още не е наблюдаван. Сред специалистите е известно, че флавоноидите са нетоксични вещества. Това означава, че тяхното изобилие в човешкото тяло няма да доведе до никакви неприятни последици. Затова консумирайте плодове, зеленчуци, а защо не и елда по всяко време на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *