Вода с мед при „нередовен стомах“

Терминът „нередовен стомах“, добил популярност, не е правилен, понеже в случая стомахът няма нищо общо с проблема, а са нарушени чревният пасаж и изпразването на червата. Да не забравяме, че в корема има 7 метра тънки черва и 1,5 м дебело черво. Така че „нередовният стомах“ всъщност представлява склонност към запек.

И той е често срещано явление – 24% от хората страдат от запек, често или от време на време, като с напредване на възрастта честотата нараства и почти 50% от хората над 65 години се оплакват от затруднено изхождане и ползват различни очистителни средства.

Най-важни за редовния стомах са балансираното хранене и движението. Затова не пропускайте закуската, на обяд хапнете нещо готвено и топло, а вечер яжте по-рано (не точно преди лягане). Пийте поне литър и половина течности на ден и консумирайте сезонни плодове.

Най-лошо на храносмилателната система се отразяват концентрираните храни – сухи пасти, чипс, вафли и др. Със сигурност ще страдате от лениви черва, ако прекарвате повече време седнали. Интензивното ходене поне 30 минути на ден, изкачването на стълби и лекият масаж на корема подобряват храносмилането.

Ако все пак периодично имате проблеми с нередовен стомах, не взимайте веднага драстични мерки. Най-напред пробвайте по-щадящи средства- например чаша вода сутрин на гладно. Може да разтворите с нея и лъжица мед. Помагат също чайове от сена и майчин лист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *