Вредни навици, които ни докарват лош сън

Чудили ли сте дали спите пълноценно и ако не, какво е усещането да се събудиш напълно отпочинал, дори в 7 часа сутринта? Има някои навици, които правят съня ни лош и ни отнемат от здравословната почивка, от която се нуждаем.

Ето кои са те:

1. Лягате с мокра коса – този навик е познат най-вече на жените, които предпазват косата си от изсушаване като я оставят мокра или леко влажна преди сън, actualno.com. Този навик не е полезен за съня ни, защото тялото ни се охлажда повече, а за един пълноценен сън е добре телесната ни температура да е малко по-висока.

2. Използвате телефон – един от най-вредните навици е да стоим до късно на телефоните си, когато сме в леглото, непосредствено преди лягане. Това кара мозъкът ни да работи на пълни обороти, очите ни да се уморяват и след това заспиването да стане сложна задача.

3. Лягате си по различно време – човешкият организъм обича режимите и повтарящите се събития. Ако всяка вечер си лягате по различно време с голяма разлика от предишния ден, обърквате биологичния си часовник и заспиването става много по-трудно, отколкото ако всяка вечер си лягате в точно определен час.

4. Преяждате на вечеря – голяма грешка! Преяждането води до по-трудно и тежко храносмилане, което съответно пречи и на пълноценния сън. Може да се будите през нощта и да не знаете защо, а реално организмът ви просто да работи на пълни обороти, за да храносмила поетата от вечерята храна.

5. Късното следобедно кафе – определено е добре да приемате последното си кафе не по-късно от 15:00 ч. Хората си мислят, че кофеинът не им действа, но това далеч не е така, дори отдавна да пиете кафе и да твърдите, че сте свикнали. Опитайте няколко дни да не пиете следобедното си кафе късно и ще усетите разликата.

6. Не тренирате – или не се разхождате, каквото и да изберете, движението е основната причина организмът ни да има нужда от пълноценна почивка. Ако цял ден седите в офиса, вечер седите на дивана през телевизора, нормално е тялото ви да няма нужда от толкова сън и да заспивате по-късно вечер.

7. Неудобният матрак – не е за подценяване и ако имате неудобно легло, на което тялото ви просто не може да се отпусне и да си почине спокойно. Инвестицията в хубав матрак е и инвестиция в здравето. Никога не я подценявайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *