Въпроси и отговори за зъбните силанти

Въпроси и отговори за зъбните силанти

Зъбните силанти се превърнаха във водещо средство, в борбата с кариесите по-зъбите на децата. Те се използват, за защита на зъбите от загниване (поява на кариес), поставят се веднага щом задните зъби на детето изникнат.

На дъвкателната повърхност на тези задни зъби има много вдлъбнатини и канали (фисури), които задържат хранителни остатъци върху зъбите, това задържане на храна, благоприятства за появата на кариес. След поставянето на силантите, вдлъбнатините и фисурите на обработените зъби, са запълнени и хранителните остатъци, не могат да се задържат лесно върху зъбите.

Почистването на зъбите става в пъти по-лесно. Денталните силанти, трябва да бъдат проверявани от вашия зъболекар при всеки профилактичен преглед и да бъдат подменяни, в случай, че са износени или парченце от тях е отчупено.

Кой може да си постави зъбни силанти?

От денталните силанти могат да се възползват както децата, така и тинейджърите. Децата сменят млечните си зъби до дванадесет годишна възраст, затова е важно техните зъбите да са защитени от кариеси, които могат да засегнат развиващите се постоянни зъби.

Тинейджърите са предразположени към развитие на зъбни кухини и кариеси, поради лошите си хранителни навици и слабата дентална култура. Силантите, дават допълнителна защита на зъбната повърхност в борбата срещу кариеса. След поставяне на силанти зъбите се почистват от хранителни остатъци и зъбна плака, значително по-лесно и бързо.

Как се поставят зъбните силанти?

Поставянето на силантите (силанизиране), отнема само няколко минути на зъб. Първо: зъбът се почиства добре и се проверява за наличие на зъбен кариес, ако такъв е налице, той се отстранява и се пристъпва към процедурата, по поставянето на силантите. Върху зъба се нанася специална киселина, която спомага, за свързването между силанта и емайла на зъба. Силанта, се нанася в течно състояние чрез шприц, след което се втвърдява с помощта на светлина излъчвана от специална лампа.

Колко дълго издържа върху зъба?

Животът на силанта зависи от това какъв тип материя е изработен, какъв тип храна се консумира (твърдите храни може да износят значително по-бързо силантите), също така трябва да се поддържа добра устна хигиена. Силантите могат да издържат в устата години, преди да трябва да бъдат подменени.

Вашият зъболекар периодично трябва да проверява, наличието и здравината на силантите. Повторната подмяна на силантите ще гарантира, защита на зъбите за сметка на скъп и болезнен процес на възстановяване на зъбите от кариеси.

Поставянето на зъбни силанти, е безболезнен и безвреден процес, който дава защита на зъбите от поява на кариеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *