Детето ви кашля? Никакви лекарства, дайте му мед

Медът е истински терминатор на кашлицата при децата. Но, четете внимателно. Проучване, проведено от Оксфордския университет, е тук, подкрепи тези твърдения. Когато децата имат кашлица, медът, когато се консумира в чиста форма, без добавки, е изненадващо полезен за облекчаване на симптомите на инфекции на горните дихателни пътища благодарение на своите антимикробни свойства.

„Той осигурява широко достъпна и евтина алтернатива на антибиотиците“, установяват изследователите, добавяйки, че намалява честотата на кашлицата и може да „помогне за усилията за забавяне на разпространението на антимикробната резистентност“.

Антибиотиците с рецепта остават най-голямата причина за антимикробна резистентност. Появяват се доказателства за ползите от природните възможности вместо лекарства, когато става въпрос за настинки и инфекции на гърлото.

Авторите на проучването също така отбелязват, че освен че е на достъпна цена, това непроменено с времето лекарство също не предизвиква странични ефекти, особено при децата.

Немската професионална асоциация на педиатрите подчертава обаче, че на деца под 1 година не трябва да се дава мед. Това е така, защото медът съдържа бактерии, наречени clostridium botulinum, които могат да произведат токсини в червата на бебето и да доведат до ботулизъм, рядко и потенциално фатално заболяване, което може да причини мускулна и дихателна парализа.

Нагряването на меда също не помага, тъй като така не унищожава надеждно бактериите.

Според асоциацията родителите трябва да бъдат внимателни с лекарства, които потискат кашлицата, и не трябва да се дават на деца без консултация с лекар. Причината е, че ако детето не е в състояние да кашля, слузта може да се събере в дихателните пътища и да затрудни дишането.

Ако кашлицата продължи повече от две седмици или ако има температура или задух, родителите трябва да заведат детето си на лекар – или по-рано, ако има съмнение за коронавирусна инфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *