Д-р Радин Цонев: Храната и медикаментите обострят гастрита през есента

– Д-р Цонев, какви са причините за обострянето на гастритите през есента?

– Гастрите са заболявания, които могат да бъдат остри и хронични. Острите са свързани със съответните вируси, някои от които се разпространяват и сега, през летния сезон, когато хората почиват край морето. Това са например ентеровируси, коксакивурис, дори актуалният сега COVID-19, който понякога също протича с гастритна симптоматика.

Хроничната инфекция пък е заболяване, което е свързано с продължително оплакване от киселини, оригване и болки за повече от шест месеца.

Причините за обострянето на гастритите се дължат главно на храната, която приемаме през есента, както и през зимата. През този период започва консумация на неестествени, консервирани, понякога богати на подправки, по-пикантни и лютиви храни. На второ място обострянето може да се предизвика от салициловата киселина в някои медикаменти. Такъв е случаят при някои пациенти, които приемат аспирини, с хронични и сърдечносъдови заболявания. Има и случаи, асоциирани с наличието на бактерията хеликобактер пилори в лигавицата на стомаха, която води към хронифициране и също така е канцерогенен фактор. В този случай е необходимо изчистване на лигавицата с помощта на антибиотици.

Тютюнопушеното и алкохолът също оказват влияние за гастритите, тъй като по чисто химически път водят до повишено отделяне на солна киселина по лигавицата на стомаха, което е основният патогенетичен механизъм за обострянето. То е свързано със съдовия спазъм, тъй като и алкохолът, и никотинът водят до нарушаване протекцията и защитата на стомашната лигавица.

– Как можем да облекчим симптомите?

– През есенния и пролетния сезон се наблюдава обостряне, свързано гастродуоденитите, при което е засегната лигавицата на дванадесетопръстника, а понякога довеждат и до язва на дванадесетопръстника. Обострянето се дължи на профилактичния прием на медикаменти, които понякога дори не са свързани с гастритни оплаквания, и се получават с рецепта от лекар.

Те намаляват киселинността, водят до потискане на проблема, до временното му решаване. Тази терапия е базисна, не ангажира нито лекар, нито пациент и се прилага при поискване, а целта е да се намалят оплакванията. Не бива да се подценява ролята на антиоксидните вещества, които се приемат, защото дават бърз отговор за разлика от инхибиторите.

– Има ли ясна възрастова структура заболяването от гастрит?

– Боледуват хора от различни възрасти, но имат предразположение най-вече хората над 18-годишна възраст. Трябва да се има предвид, че след 50 хората, въз основа на някои възрастови особености, развиват заболяването, без дори да имат характерната клинична картина. Тогава е най-коварно, защото може да доведе до развитието на язвена болест, до кръвоизлив.

Дори от остър гастрит може да се получи кръвоизлив, без да има язва. Не са свързани с оплаквания, човекът приема аспирини и няма никакви оплаквания, но изведнъж изкървява и отива при гастроентеролог. Случаят отново се свързва с увреждащите действия на салициловата киселина. Също така трябва да се има предвид съдовата защита при възрастните. Стената на съдовете при тях е много по-неинтактна за разлика от младите хора, по-лесно се нарушават защитите от страна на организма.

– Как можем да се предпазим, какви храни да избягваме?

– Храните, които трябва да се избягват, това са пържените и лютите храни, приемът на лук и чесън в прясно състояние, тъй като засилват рефлуксната симптоматика. Алкохолът и цигарите, за които вече споменахме, също са в тази група, както и медикаментите, които увреждат лигавицата на стомаха. Необходимо е да приемаме гастропротектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *