Защо да държим плодове и зеленчуци в хладилника?

Защо да държим плодове и зеленчуци в хладилника?

Съдържанието на витамини в плодове и зеленчуци варира от различни условия на съхранение.

Витамините са органични съединения с ниско молекулно тегло, които имат различен химичен характер и които са абсолютно необходими за нормалното функциониране на организма. Съдържанието на витамини в плодове и зеленчуци варира в зависимост от различни специфични условия:

От голямо значение е дали зеленчуците и плодовете се отглеждат в оранжерии, същото важи и за тези, които се използват след продължителното им съхранение. Тогава определено витаните намаляват. Като се използват химически средства, съдържанието на витамини и микроелементи също значително спада. Витамин С се губи тридесет процента по време на съхранение на плодове и зеленчуци в хладилника и петдесет процента, когато се съхраняват извън хладилник.

Топлинната обработка на плодове и зеленчуци губи 25-90 процента от всички свои витамини и микроелементи. Ултравиолетовите лъчи активно разрушават много витамини, по-специално бързо се разрушават витамините В2 и А.

Замразени, сушени, обработени, пастьоризирани, съхранявани в метална купа плодове и зеленчуци съдържат по-малко витамини, микроелементи и минерали. Съдържанието на витамини в зеленчуците и плодовете е силно зависимо от времето на годината, когато те се отглеждат.

Една нормална, здравословна диета може да осигури на организма всички минерали, микроелементи и витамини. По този начин няма да се появи необходимост от допълнително, засилено приемане на лекарства или хранителни добавки.

Здравословни проблеми може да предизвикат трайно ползване на рафинирани и консервирани храни, които съдържат химикали, багрила, и други тежки, вредни химии. Всичко това намалява възможността за правото на тялото да е здраво и добрата абсорбация на витамини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *