Защо помним само част от сънищата си?

Независимо дали сте обсебени от тълкуването на сънищата ви или се интересувате само от онзи, в който сънувате, че ви пада зъб, повечето от нас могат да се съгласят, че подсъзнанието е едно от най-странните неща в живота.

Понякога ще имате приятни сънища, а друг път ще са безсмислени. Може би някоя вечер ще се събудите в пот от реалистичен и ужасяващ сън. А и друг път изобщо няма да го помните.

Циклите на съня, качеството му и събуждането сутрин играят важна роля в запомнянето му. Ако преминавате през период, в който не можете да си спомните нито един от сънищата си, може да преминавате през фаза REM на съня си (бързо движение на очите, докато са затворени). Най-активното сънуване се случва по време на REM съня, който е 25% от целия сън. Циклите продължават да се удължават с напредването на нощта, като най-дългият период се случва сутрин. Така че ако алармата ви звънне, което не е по време на един от тези REM цикли, това може да е виновникът.

Причината може да се крие и в технологиите. Ако веднага се разсеете, когато се събудите – например телефонът ви звънне или включите телевизора, това би могло да изтрие съня ви. Възможно е и съдържанието на съня да е толкова запомнящо се.

И ако никога не си спомняте сънищата си или ако имате изключително често кошмари, може да се наложи да поработите върху качеството на съня си. Причината може да се крие в недоспиването.

Различните видове сънища могат да се появят по време на различни фази на съня. Смята се, че най-сюжетното сънуване се случва именно по време на REM съня, независимо дали е откровена фантазия или се доближава до реалността.

Дори никога да не си спомняте сънищата си, най-вероятно и вие сънувате, пише Jenite.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *