Здрави в студа – мисия възможна

В тези ледени дни прости правила могат да ни помогнат да преодолеем студа без сериозни проблеми. Храната не само ни дава енергия, но и ни затопля през студения сезон. Помагат ядките и други висококалорични храни. През зимата приемът на калории на ден може да се увеличи с 400.Лятната зеленчукова диета не е подходяща за зимата. Трябва да добавите „тежката артилерия“: месо, риба, картофи. Наред с това се препоръчват сирене, банани, грозде, тиква.

Подправките – пипер, джинджифил, канела, разширяват кръвоносните съдове. Това помага да се отървете от съдовите спазми, които са една от причините за замръзване. Диетите през студения сезон не са препоръчителни. Когато тялото губи запасите си от подкожни мазнини, то неизменно замръзва. Затова през зимата спрете да мислите за фигурата си и се грижете за здравето си. Ако сте маниак на тема силует, стопете мазнини с фитнес тренировки. Лекарите казват: колкото по-активни сте, толкова по-малко замръзвате.

Популярното мнение, че алкохолът перфектно затопля тялото, е погрешно. Силните напитки ще затоплят за кратко, след което топлината от тялото бързо ще се изпари.

Кафето не ни затопля. Билковият чай, чаят с джинджифил или лимонена трева и горещият шоколад се справят много по-добре с тази задача.

Масажирайте крайниците си

Ръцете и краката трябва да са топли. За да предпазите крайниците от измръзване, разтрийте ги. Може да се поглезите с ароматерапия – капки градински чай, копър и джинджифил към масажния крем.

През зимата облече колкото се може в повече дрехи. Те не бива да са тесни, предимно от естествени материи. Носете термо бельо. Експертите съветват да не носите много бижута в студеното време.

Металът се охлажда много по-бързо от тялото до ниски температури. Следователно това може да създаде допълнителен студ. Наред с това пръстените на пръстите възпрепятстват нормалното кръвообращение.

Стресът охлажда тялото ни. Ако сте претърпели силен емоционален шок, кръвта се оттича от крайниците и се втурва към мозъка. Ако се изнервите в студеното време, шансовете за замръзване и настинки се увеличават значително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *