Как да разберем, че сме изкарали микроинсулт

Микроинсултът е сигнал за нарушаване на кръвообращението в главния мозък, но не звучи толкова страшно, колкото същинският инсулт. Приставката „микро-“ означава само степента на нарушаване на мозъчното кръвообращение, но същността на проблема си остава същата както при същински мозъчен удар.

Съвсем неправилно се смята, че към инсулти и ограничената им форма – микроинсултите, са предразположени само хора над 60-годишна възраст. Разбира се, рискът от развитие на инсулт нараства след 45-50 години с натрупването на хронични заболявания, но исхемични атаки се случват и при млади и напълно здрави хора.

Първите симптоми на микроинсулта са световъртеж и внезапно главоболие, гадене, повишена чувствителност към силни звуци, миризми и светлина. След развитие на това състояние функциите на главния мозък се възстановяват бързо и в пълен обем.

На пръв поглед изглежда, че всичко е отминало и се е ограничило до леко протичаща симптоматика и може да си отдъхнем спокойно. Но това не е така.

Микроинсултът винаги свидетелства за плачевно състояние на системата на кръвообращението в главния мозък, а това означава, че във всеки един момент може да се случи непоправимото. С всеки микроинсулт в нервната тъкан остава малък белег, затрудняваща работата на главния мозък. Ако исхемичните атаки се повтарят постоянно, рано или късно се развива деменция, водеща до нарушаване на умствените способности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *