Катя от „Ритон“ с уникална рецепта за имунитет

Катя от „Ритон“ с уникална рецепта за имунитет

Катя от обичания от всички българи дует „Ритон“ даде идея на своите приятели и последователи в социалните мрежи как да подсилят имунната си система във времена, в които именно тя е най-ценното ни оръжие срещу всички видове вируси, които ни атакуват. Дуетната половинка на Здравко показа нагледно как сама и в изцяло домашни условия си отглежда кълнове от китайския боб мунг, които са готови за консумация само за четири дни.

„Здравейте приятели, ето една идея от мен, с която да подсилим имунитета си.Това са моите кълнове от китайски боб мунг. На снимките виждате какво количество се получава от една чаша за кафе от зелените бобчета след четири денонощия на тъмно и топло. Всички ние сме чували за невероятните свойства на тази суперхрана. Как по време на покълнването, витамините и минералите се увеличават многократно. Освен всичко е и много вкусно. Идеална добавка за салати, задушени манджички, смутита и много други… Кълнове можем да си произведем в домашни условия и от други семена и варива. Да ви е сладко! Успех!“, написа надарената певица.

В индийската философия са много уважавани селскостопанските култури, които не само че не ни вредят, но и ни носят безброй ползи. Едно от ключовите растения в рецептурника на аюрведа е бобът мунг, наричан още индийски боб или папуда. През вековете неговата популярност се е разпространила и в кухните на Китай и други страни в югоизточната част на Азия. През последните десетилетия той се използва все повече по широкия свят, като вече е достигнал и у нас. Много диетолози казват за него, че е суперхрана и има редица доводи в полза на това твърдение.

Той е един от най-добрите източници на растителен протеин, които можете да намерите някъде. В аюрведичната кухня е почитан като една от ключовите храни. Той има леко сладък вкус и е изключително наситен с хранителни и лечебни качества. Боб мунг може да се комбинира с други бобови, а също и със зърнени култури и, разбира се – с всякакви зеленчуци. Богат е на минерали като манган, магнезий, желязо, цинк и селен, както и на витамин А, витамин В12, витамин С и витамин Е, които са особено важни за по-силния имунитет. През юли 2019 г. Медицинското училище на Харвард обявява боба мунг за растение на месеца заради множеството здравословни ползи, които то носи. Подобно високо признание той вече е получил в аюрведа преди няколко хилядолетия.

Той може да помогне за намаляването на т. нар. „лош“ холестерол, чието натрупване може да доведе до много сериозни сърдечни проблеми. Поради голямото количество магнезий, калий и фибри, което съдържа, мунг бобът понижава кръвното налягане. Също така въпреки относително сладкия си вкус той намалява нивото и на кръвната захар и подобрява действието на инсулина. Това го прави подходяща храна за приемане от диабетици.

Освен всичко това растението има също и антибактериални свойства. Действието му е изключително пречистващо за храносмилателната система, а по този начин и за целия организъм. Идеален начин е да подобрим статуса на имунната си система, особено когато искаме да се преборим с вирусите. Боб мунг е препоръчителен елемент от менюто на всички пациенти с онкологични заболявания. Съпътстващият му прием доказано намалява неприятните ефекти от лъче- и химиотерапията, а някои изследвания дори доказват, че той може да действа потискащо на туморните образувания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *