Киселото мляко на Мечников помага при колит и запек

Киселото мляко на Мечников е изключително полезен продукт, който помага за поддържането на здрава чревна микрофлора и укрепва имунната система. В тази статия ще ви разкажем как да направите кисело мляко, богато на витамини, ползите от които са научно потвърдени от известния Нобелов лауреат.

ПОДКВАСЕНОТО МЛЯКО НА МЕЧНИКОВ

Иля Илич Мечников е руски и френски биолог, физиолог, патолог, имунолог и лауреат на Нобелова награда. Дълго време Мечников изучавал столетниците в различни страни, включително и в Русия. В резултат на своите наблюдения той открил най-голям брой хора, които са доживели до сто години в България. Столетниците имали добро здраве, и въпреки възрастта си били активни и издръжливи.

Ученият свързва това с хранителните навици на българите. Факт е, че те използват ферментирал млечен продукт, който се получава с помощта на култура от прочутия български бацил. Благодарение на този продукт състоянието на микрофлората в храносмилателната система на българите се оказала най-оптимална, в сравнение с жителите на други страни.

Налице са много изследвания за ползата от млечно-киселите бактерии

Те помагат при проблеми с венците и високия холестерол, колит, разстройство и запек. Колкото повече от тях има в човешкия организъм, толкова по-здрави се чувстваме. А според публикувано през 2014-та година изследване на германските учени от института „Макс Планк” , българското кисело мляко може да помогне дори и на хора, които страдат от болестта на Паркинсон.

Нашите предци са използвали ферментирали млечни продукти от незапомнени времена. Всяка нация има свой собствен начин на приготвяне на напитки и ястия от кисело мляко. Кефир е руската версия, а на изток се знае като мисото от японците и кимчи от корейците. Разбира се, дори без научни познания и аргументи, хората винаги са знаели, че подобни продукти имат положителен ефект върху здравето. Освен това се смятало, че те удължават живота.

Заслугата на Иля Илич Мечников е, че е той успял научно да докаже ползите от българския бацил и термофилните млечнокисели стрептококи във ферментиралите млечни продукти. И заради това то станало известно в Русия като „подквасеното мляко на Мечников“.

Ето и основните предимства на чудотворния продукт:

1. Полезните микроорганизми спомагат за разграждането на протеина до аминокиселини.

2. Те хранят „добрите“ бактерии с млечна киселина, която е направена от млечна захар.

3. Следователно, „лошите“ бактерии, които влияят отрицателно на нашето здраве, особено на стомашно-чревния тракт, се инхибират (потиска се техния растеж).

4. Киселото мляко съдържа витамини от група В, витамини А и С, както и незаменими аминокиселини.

Здравословна рецепта за кисело мляко

И така, бързаме да споделим с вас рецептата за това изключително кисело мляко, което заслужено се нарича „еликсир на младостта“. Приготвянето на подквасеното мляко на Мечников у дома е много просто. За него ще се нуждаете от естествена закваска. Тя трябва да съдържа 2 основни компонента: български бацил (лактобацилус булгарикус) и термофилен стрептокок. Между другото, закваска може да бъде закупена и от аптеката. Но ако не откриете там, потърсете в интернет.

ПОДГОТОВКА

1. На първо място, трябва да сварите млякото и да го охладите до 38–40° C. Най-добре е да използвате кухненски термометър за определяне на температурата.

2. След това добавете закваската към млякото. Нужни са 2 ч. л.за литър мляко.

3. Покрийте съда с капак и го увийте с одеяло, за да поддържате желаната температура.

4. След 7 часа киселото мляко е готово. Можете да го съхранявате в хладилник, но не повече от 2 дни.

Ето това е лесната рецепта за подквасено мляко. Към готовия продукт могат да се добавят плодове, овесени трици, ядки, семена от чиа. Накратко – комбинирайте според желанието.

Дали ще станете столетници зависи и от много други фактори, но ползите за организма са без съмнение. В крайна сметка съвременните изследвания потвърждават, че балансът на чревната микрофлора е ключът към доброто здраве, силен имунитет и благополучие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *