Кой и защо не трябва да яде диня в никакъв случай

Кой и защо не трябва да яде диня в никакъв случай

За мнозина от нас похапването на диня е неразривна част от лятото. Този сладък плод е любим и на децата, и на възрастните.

Водата представлява 92% от масата на динята. Интересен факт е, че дори семките на динята са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Динята е богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри.

Обаче консумирането на диня, което по никакъв начин не се контролира или дозира, е изпълнено с различни опасности, включително метаболитни нарушения, развитие на артериална хипертония, атеросклероза.

Според диетолозите, оптималното количество диня, което възрастен може безопасно да яде, не трябва да надвишава 150 грама на ден. Излишъкът е свързан с рисковете от развитие на опасни за здравето условия.

Причината е, че с динята в организма навлизат захари, които бързо се абсорбират и допринасят за рязко повишаване на нивата на кръвната захар, причинявайки възпалителен ефект.

Също така дините, като плодове, съдържащи много течност, са противопоказани за хора с нарушения на водно-солевия метаболизъм. По същата причина те трябва да се използват с изключително внимание от хора със сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и склонност към оток.

Хората над 50-60 години, страдащи от артериална хипертония, захарен диабет, атеросклероза, проблеми с кръвообращението и бъбречни заболявания, не трябва да ядат дини в големи количества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *