Кора от бяла върба – отлична алтернатива на синтетичните салицилови препарати

Бялата върба е дървесен вид, който принадлежи към семейство Върбови. Върбовата кора се използва още от древността, заради своите полезни свойства върху организма. Положителните ефекти се дължат на салицинът, който е основният активен компонент в кората на бялата върба. След като попадне в организма, салицинът се превръща в салицилова киселина.

Салициловата киселина има свойството да подпомага нормалната функция на сърдечно-съдовата система, като допринася за нормалното кръвосъсирване. Приемът на салицилова киселина е изключително подходящ при хора със сърдечно-съдови заболявания, тъй като намалява риска от развитие на инсулт и инфаркт. Освен това, салициловата киселина допринася и за нормална функция на мускулите, като спомага възстановяването след физически натоварвания.

Кората от бяла върба е подходяща за прием през студените месеци и в сезона на чести простуди, тъй като спомага за намаляване на високата температура и повишава имунитета. Екстрактът от кората на бяла върба е богат и на други биологично-активни вещества (флавоноиди, фенолни гликозиди, танини), които допълват противовъзпалителният и антиоксидантен ефект.

Притежава обезболяващо, диуретично и противовъзпалително действие. Известен е като природен аспирин. Не нарушава работата на стомашно-чревния тракт. В продължение на векове кората на бялата върба е използвана като средство за лечение на редица болезнени състояния. Целебните свойства на дървото са описани още в древните египетски, асирийски и гръцки ръкописи. Изтъкнатите лекари Хипократ, Диоскоридис, Гален са прилагали кората на бялата върба в качеството на успокояващо и температуропонижаващо средство, а коренното население на Америка е използвало дървото за облекчаване на главоболие, треска, мускулни болки и ревматизъм.

Благодарение на високата концентрация на танини тя действа успокояващо при чревни разстройства и спазми на тънките черва. Екстрактът от кората на бяла върба оказва силно аналгетично действие. Той блокира производството на простагландини – хормоноподобни вещества, които засилват възпалителните реакции и предизвикват дискомфортни усещания и болка.

Екстрактът от кората на бяла върба е отлична алтернатива на синтетичните салицилови препарати. За разлика от аспирина той не притежава странично действие, освобождава се по-деликатно в организма и осигурява по-дълготраен аналгетичен ефект.

Екстрактът от кората на бяла върба се използва успешно за лечение на остра и хронична болка, инфекции и простудни заболявания. Действа като глистогонно средство и помага при главоболие, болезнена менструация, диария и болки в стомаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *