Корен от зарасличе, невен и бял равнец церят бели пъпки

Милиумите, или по-известни като бели точки, са изпъкналите жълтеникави или бели кистички със сферична форма и с размер от 0,5 до 3 мм, често локализирани на лицето. По-големите милиуми са разположени поединично, а малките се разполагат на групи по кожата на слепоочията, горните клепачи, около носа. Макар и рядко, те могат да се срещнат по кожата на гърба, гърдите и др. Хората с мазна, себорейна кожа по-често страдат от този козметичен дефект.

Милиумите по лицето се образуват вследствие задържана кожна мазнина и епителни клетки в изходните канали на мастните жлези, или казано по-ясно това се запушени пори, в които натрупания себум по някаква причина не успял да излезе навън. Поради това, че мазнината няма изход от мастните жлези, милиумите се обособяват под най-горния слой на епидермиса, втвърдяват се и образуват бели, релефни възли, които прозират под кожата. Не са придружени от болка, възпалителни процеси и зачервяване на кожата.

Причини и фактори за възникването на милиуми по лицето

Не всички дерматолози ще могат да изброят основните причини за този дефект на кожата, така че въпросът остава отворен и изисква по-нататъшно проучване.

Въпреки това, има предположения, че появата им може да се влияе от няколко фактора:

 • генетично предразположение
 • неправилна грижа за кожата
 • разширени пори
 • хормонални нарушения в организма
 • неправилна система на хранене
 • стомашно-чревно заболяване
 • нарушения в работата на панкреаса или щитовидната жлеза

Какво да направим, за да се избавим от милиумите?

Лекарите не ги смятат за опасни за здравето, но въпреки това те все пак са забележим естетически дефект, особено когато се появят на видим участък на лицето в големи количества. Ето затова много хора се интересуват от това, как завинаги да премахнат този недостатък.

Първо, трябва да се започне с диагноза. За това е нужно да се обърнете към лекар дерматолог, който ще определи спецификата на обрива, ще вземе материал от милиума чрез малък пробив за по-нататъчни изследвания.

С помощта на съвременните методи на хистологичните изследвания, лекарят ще установи особеностите, преобладаващи в милиумите по лицето, съдържащи се вътре в кистичката. Също така експертът ще може да отличи милиумите от признаците на себорея, при която също могат да възникнат микроретенционни кисти, които по външен вид са сходни с милиумите.

Как да премахнем милиумите от лицето?

Крайно непрепоръчително е да отстранявате милиумите по лицето самостоятелно – може случайно да разнесете инфекцията или да предизвикате някои усложнения. В допълнение, опитът да се премахне този козметичен дефект може да доведе до това, че след изчезването на милиумите да останат следи под формата на петна или дори малки трапчинки.

Нашият съвет за премахване на милиумите по лицето да потърсите помощта на козметик или дерматолог. Това може да стане чрез:

Механично отстраняване – процедурата не изисква обезболяване и отнема няколко минути. Прави се в козметичен салон и има няколко етапа:

 • проблемните области внимателно са обработени с дезинфектиращо стредство за предварително почистване на кожата. Козметикът ще извърши първо процедурата почистване на лицето, като се започва с парна баня, следва механично почистване на порите, накрая се отстраняват милиумите.
 • извършва се пробив на милиума с инжекционна игла с много тънък връх (за еднократна употреба). Милиумът се пробожда отстрани, а не перпендикулярно. След отваряне на епидермиса с лек натиск се отстранява секретът, който представлява малко твърдо зрънце.
 • постепенно се отстранява секретът от всяко образувание.

След лечението на мястото на разположението на милиумите временно ще се наблюдават микроповреждания на кожата. Те ще изчезнат в рамките на 2-3 дни. Терапевтът ще ви посъветва какви специални средства да използвате, за да се ускори процесът на регенерация на тъканите и да се защити наранената кожа.

Електрокоагулация – дерматологът може да предложи по-съвременен метод за лечение, на базата на използване на ток с висока честота. По време на процедурата се използва специална апаратура, с помощта на която може да се въздейства върху кожата. Електрокоагулацията дава възможност да се обгорят милиумите по лицето, след което те постепенно изчезват, като остава коричка. Възстановяването на тъканта е напълно завършено след няколко дни.

Лазерно отстраняване – принципът на тази процедура до голяма степен е подобен на метода електрокоагулация, само че вместо ток се използва лазер.

Дермабразио – дълбокото излющване на кожата се препоръчва при голямо количество малки, разпръснати безразборно по лицето милиуми. Процедурата представлява контролирано хирургично шлайфане на увредената кожа на лицето и се прави от лекар-дерматолог, специално обучен на тази техника.

Традиционните домашни методи не могат да заменят професионалните процедури и професионалната козметика, но могат да бъдат добър допълнителен превантивен начин да намалите броя на милиумите и да предотвратите образуването на нови. Добър резултат ще получите, ако редовно намазвате засегнатите участъци със сок от червена боровинка.

Народни средства против белите пъпки:

 • Смесват се 100 грама корен зарасличе, 75 грама невен и 75 грама бял равнец. 2 супени лъжици от билковата смес вечерта се поставят в термос и се залива с 2 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 грама 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.
 • 50 грама жълт кантарион се залива с 250 мл слънчогледово олио. Оставя се да престои 10 дни на тъмно и топло място. Прецежда се. Всеки ден се маже лицето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Из бабините тетрадки: При трудно зарастващи рани
Next post Кори от нар облекчават язвата на дванадесетопръстника