Кори от нар облекчават язвата на дванадесетопръстника

Дванадесетопръстникът, на латински дуоденум, има формата на подкова, намира се в горната част на корема и с него започват тънките черва. Никак не е малък и незабележим, достига до 35 см при възрастните. Има цели четири части, следващи една след друга – горна, низходяща, напречна и възходяща.

Всяка една язва всъщност е рана. В случая раната е на дванадесетопръстника. Съвсем в началото поразява само лигавицата на органа. Винаги може да пробие и това да се промени. Може да се появят и т. нар. ерозии, които в даден момент причиняват кръвотечения.

Язвата на дванадесетопръстника се дължи на стресови изживявания и напрегнато ежедневие. Показателно за това е фактът, че болестта поразява повече хора в големите градове и по населените и динамични места. Статистиката сочи, че това е болест на младите мъже, докато жените са по-щадени от нея.

За приоритетни причинители на тази язва се сочат два фактора:

Генетичните фактори

Те са в основата на болестта на дванадесетопръстника. Влиянието на роднинството е силно застъпено чак до трета степен. Между кръвни роднини заболяването се разпространява в пъти повече, отколкото това се случва, когато липсва такава обвързаност. Медицинските отчети показват, че това се наблюдава до 12 пъти повече при кръвни родственици.

Друга обусловеност е, че тези, които са с нулева кръвна група много повече заболяват.

Външните фактори

Пушене и пиене на алкохол са водещите външни фактори. В тази група влиза и употребата на някои нестероидни и антистресови лекарства.

Кои симптоми бележат язвата на дванадесетопръстника?

Нека да е ясно, че язвата може да се появи без или със симптоматика. Ако все пак е налична такава, то определящи са следните сигнали:

  • подут корем;
  • стомашни киселини;
  • гадене, дори повръщане;
  • болка в корема, която може да е бодяща или пареща;

При тежко развитие на болестта, болката става по-силна. Възможно е изпражненията да се оцветят в черно, заради кървенето. Настъпва и рязко слабеене.

Най-честите и опасни усложнения

Те са такива, че на даден етап могат да обхванат всички стомашно-чревни органи. Включват кървене, перфорация, промяна и стесняване на пилора и др. Редовно се срещат:

Кръвоизливи

Започват с повръщане на кръв и екстремно водят до слабост, замаяност и губене на съзнание при опасно понижаване на кръвното налягане.

Спукване

Самата перфорация се усеща като пронизваща болка в корема, без да е била очаквана предварително. Ако до часове не бъде осигурена помощ, болката може и да затихне. За жалост това не е добра новина, тъй като е знак, че в коремната кухина е тръгнала инфекция.

Други

При стеноза на пилора започва повръщане, поради трудното преминаване на храната и нейното застояване. При пенетрация /проникване/ на язвата в други органи също има силна болка с повръщане.

Народни рецепти облекчават язвата:

  • Смесват се по 150 грама цветове от лайка, кори от нар и стръкове водно пипериче, по 60 грама камшик, плодове от копър, листа от мента и листа от маточина, стръкове от жълт кантарион и 40 грама корени от черен оман. В 600 грама кипяща вода се поставят 2 супени лъжици от сместа. Вари се 5 минути. Кисне 60 минути и се прецежда. От отварата се приема 6 пъти дневно по 80 грама 15 минути преди ядене и 30 минути след ядене.
  • Смесват се 200 грама цветове от лайка, по 60 грама корени от сладък корен, цветове от невен, листа от мента и кори от зърнастец и по 50 грама листа от маточина и стръкове от жълт кантарион. В 600 грама кипяща вода се поставят 2 супени лъжици от сместа. Вари се 3 минути. Кисне 6о минути и се прецежда. От отварата се приема 6 пъти дневно по 80 грама 15 минути преди ядене и 30 минути след ядене.
  • Смесват се по 50 грама стръкове от жълт кантарион, корени черен оман, стръкове овчарска торбичка, стръкове водно пипериче, по 30 грама стръкове от полски хвощ, цветове от лайка, листа от мента и маточина. В 600 грама кипяща вода се поставят 2 супени лъжици от сместа. Вари се 3 минути. Кисне 60 минути и се прецежда. От отварата се приема 6 пъти дневно по 80 грама 15 минути преди ядене и 30 минути след ядене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *